Qatar Airways Cargo lanserer tre ukentlige lakseflygninger fra Evenes 14. desember. (Foto: Qatar)

Fiskefly fra nord 14. desember

Qatar Airways Cargo (QAC) starter tre ukentlige flygninger av fisk med Boeing 777-300 mellom Evenes og Asia mandag 14. desember.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge pressemeldingen fra Avinor har flyet med 50 tonn lastekapasitet avganger fra Nord-Norge mandager, tirsdager og torsdager, og hvor sjømat og laks utgjør størstedelen av eksporten.

Roser norsk virksomhet

Chief Officer Cargo i Qatar Airways, Guillaume Halleux, roser selskapet Nordic GSA, som representerer Qatar Airways i Norge, for at denne flyfrakten nå kan realiseres.

- Nord-Norges sjømat- og lakseeksportører vil ha stor nytte av direkte forbindelse til markedene i Afrika, Asia og Midtøsten via Doha og vårt topp moderne ferskvaresenter, sier Halleux.

Styrker konkurranseevnen

Adm. direktør Stig Winther i Perishable Center Nord AS (PCN) setter stor pris på samarbeidet med Qatar Airways Cargo.

Adm. direktør Stig Winther i Perishable Center Nord AS (PCN) setter stor pris på samarbeidet med Qatar Airways Cargo.

- Flere direkteruter til og fra dette markedet betyr mye for sjømatvirksomheten i Nord-Norge, når det gjelder både kvalitet og ferskhet. Å gjøre sjømaten fra nord mer tilgjengelig globalt har også stor betydning for konkurranseevnen, sier Winther.

Han har brukt flere millioner kroner på å kjøpe den tidligere terminalen til Kato Air på Evenes. Fra denne hallen har det ikke gått fersk laks med fraktefly siden slutten av 1990-tallet. Den gang gikk det fly herfra med fersk laks til Japan.

Gjennom Perishable Center Nord utvikler og tilbyr Winther logistikk- og transportløsninger for fersk sjømat til markeder verden over. På eiersida står Nordlaks Oppdrett AS, Salfra AS, Ellingsen Seafood AS, Astafjord Export AS og Sjømattoget AS.

Suksesshistorie

Fraktdirektør Martin Langaas i Avinor understreker at partnerskapet med Qatar Airways Cargo har vært en sann suksesshistorie for både Avinor og norsk sjømatnæring.

Fraktdirektør Martin Langaas i Avinor understreker at partnerskapet med Qatar Airways Cargo har vært en sann suksesshistorie for både Avinor og norsk sjømatnæring.

- Åpningen av tre ukentlige flygninger av fisk med Boeing 777-300 mellom Evenes og Asia 14. desember representerer en betydelig bedring for norsk sjømateksport, sier Langaas.

Enormt potensiale

Sjømateksportøren Nordlaks, en av eierne i Perishable Center Nord, er en av de som sparer verdifull tid og kjøring når fersk laks får fly fra Evenes til Asia.

Direktør i Nordlaks Produkter og styreleder i PCN, Roger Mosand, ser et stort potensial med den nye flyfraktruten.

Nordlaks leverer til store deler av Asia i dag, slik som Kina, Japan, Thailand og Malaysia. Alle markedene er aktuelle for den nye lakseflyruta, som vil sende fersk laks på is.

– Med rask leveranse til markedet og kundene får vi bort transport fra veiene, sier direktør Roger Mosand i Nordlaks.

Mosand forteller til Bladet Vesterålen at det er særdeles viktig å ha kortest mulig transporttid og få laksen ferskest mulig fram.

– Vi ser stort potensial her. I dag kjører vi laks til Helsinki eller Gardermoen og videre på fly derfra. Det er noe av dette volumet vi flytter til Evenes. Da sparer vi et døgn for kunden, sier Mosand.

Foruten fordelen med rask leveranse til markedet og kundene, håper han å få bort transport fra veiene.

- På denne måten blir det bare transporten fra Stokmarknes til Evenes som vil gå på hjul. Det er bra for miljøet, sier Mosand som tror at det på sikt vil gå atskillig større volum med fisk fra Evenes.

Powered by Labrador CMS