- Hvor er transportørene

Transportbransjen var totalt fraværende på Enovakonferansen. Selv om det er her en kan hente milliardene for økt konkurransekraft og grønnere transport.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Risavika-sjef Steinar Madsen savnet bransjekollegene og lurer på om bransjen kjenner sin besøkelsestid.

– Denne konferansen får ide-kassen til å blomstre. Som deltager får en innblikk i Enovas prosjekter, samtidig med at du selv kan formidle dine erfaringer. Å få oppleve det positive andre gjør i forhold til fremtidens grønne transport er svært inspirerende, sier Steinar Madsen til Mtlogistikk.

Han savner næringens kolleger på en konferanse som bør ha stor interesse for hele verdikjeden.

Antallet deltagere fra transportbransjen kunne telles på en hånd, blant ca. 800 andre som besøkte Enovas konferanse i Trondheim 26.-27. januar.

Forkjemper

Madsen som overtok som administrerende direktør i Risavika Havn 1. november i fjor, kjemper for en innovativ og nytenkende havn. Han har vært en svært aktiv forkjemper for sjøveis godsframføring og grønn transport i mange år. Å flytte last fra land til sjø for et bedre miljø, fremkommelighet og sikkerhet på veiene, anser Risavika-sjefen som en av sine viktigste arbeidsområder.

- Det gir et stort konkurransefortrinn å være miljøvennlig, understreker Madsen.  

Virkemidlene finnes

- Virkemidlene for grønn transport er mange, forteller Enovas markedssjef for transport, Petter Hersleth.

Enova gir årlig over 3 milliarder kroner i støtte til realisering av klimavennlige, lønnsomme transportprosjekter, både til lands og til vanns.

- I lavutslippssamfunnet må transportsektoren være innovativ og energieffektiv, med lave klimagassutslipp. Enova støtter fremtidsrettede løsningene som redusere energibruken og bidrar til en mer klimavennlig transportsektor. Dette bidrar til både økt lønnsomhet og økt konkurransekraft, sier Hersleth.

Han oppfordrer transportaktører med idéer om konkrete prosjekt til å søke tilskudd fra Enova.

NOx-fondets daglige leder Tommy Johnsen forteller også om en tilgjengelig pott på 1,5 milliarder kroner de neste to årene.

– Siden 2008 har NOx-fondet bidratt med 2,7 milliarder kroner til klimavennlige prosjekter, mye til maritim næring, sier Johnsen.

 

Powered by Labrador CMS