– Dette er engasjerende, morsomt og selvreflekterende, sier deltagerne om Eirill Bøs Supply Chain Game.
– Dette er engasjerende, morsomt og selvreflekterende, sier deltagerne om Eirill Bøs Supply Chain Game.

Logistikklek med Eirill

Hvorfor ikke Supply Chain Game og integrert vareforsyning med Eirill Bø.

Publisert

Selgere tror på gull og grønne skoger, lagersjefen fortviler over overfylte lager og innkjøp sitter mellom barken og veden og får kjeft, både fordi de har kjøpt inn for lite eller for mye.

- Det klassiske eksempelet på utfordringer med integrert vareforsyning oppstår mellom kategori, innkjøp og lager med en og samme eier, forteller seniorrådgiver – Supply Chain, Arvid Undebakke i Inventory Investment AS til Mtlogistikk.

Denne uken tok han med seg førstelektor Eirill Bø fra Handelsskolen BI til Bilglassgruppens lokaler på Skjetten utenfor Oslo. Et samarbeid mellom Inventory Investment, Logma og Bø.

Illustrerer utfordringene

Førstelektoren har lansert et spill innen Supply Chain som illustrerer utfordringene med lagerstyring og kundeservice i en lang forsyningskjede.

Spillet tar utgangspunkt i at kjeden består av fire nivåer, råvareleverandør, produsent, grossist og detaljist. Deltagerne deles inn i grupper og gis roller i verdikjeden. Det er ingen kommunikasjon mellom de ulike nivåene i kjeden og alle skal bestille varer iht. en vurdering av kostnader og servicegrad. Det er i tillegg lagt inn en usikkerhet i etterspørselen som skaper utfordringer.

Gjennom spillet måles løpende lagernivå, servicegrad og logistikk-kostnader. Spillet ender stort sett opp med enormt mange legoklosser i kjeden, høye logistikk-kostnader samt en lav servicegrad.

- En engasjerende, morsom og selvreflekterende vinkling på en av de største utfordringene innen Supply Chain Planning. Samarbeid mellom kategori, innkjøp og lager er nøkkelen til et profitabelt optimum - et ABC i selverkjennelse, sier Bø som understreker at spillet blir virkelig en øyeåpner for deltagerne når de ser hvilken gevinst samarbeid og deling kan gi.

Gir erkjennelse

Så hva er «The Supply Chain Game»? Om du ikke har spilt det, så kan deltagerne fra Bilglassgruppen anbefale spillet på det varmeste.

- Det er morsomt, faglig motiverende og gir erkjennelse av hvor viktig det er at nettopp du bidrar til samarbeid i verdikjeden, kommer det unisont fra deltagerne som tilføyer følgende:

- I dagens forsyningskjede er det ikke rom for ineffektivitet som følge av silo tenking. Ei heller utdaterte Supply Chain løsninger eller ansatte som er negative til å ta i bruk ny teknologi.