Inngangen til Ekeberghallene ligger rett under Mosseveien og Østfoldbanen.

Pusser opp 32.000 kvadratmeter lagerareal nesten midt i Oslo

Nye leietagere kan flytte inn neste sommer i dette unike anlegget.

Publisert Sist oppdatert

Fakta om fjellhallene

  •  Det er ulik størrelse på hallene. Hallene i plan 1 har søyler, mens plan 2 er søylefrie. Det er totalt 48 haller fordelt på 2 plan. Brutto areal varierer fra 534-559.

  • Mulighet for å etablere ladepunkt for truck. 

  • Relativ fuktighet 45-60% i hele anlegget. Normalt 55 %. 

  • Dobbel barriere inn til hver hallinnkjøring inn til anlegget (FG godkjent låsesystem), samt inn til selve hallen. 

  • Nytt sprinkleranlegg, el., VVS og brannvern 

  • Porten inn til alle haller er 5m bred og 3m i høyde 

  • Takhøyde: 3,37m (plan 1) Bemerkelse: ikke lagringshøyde 

  • Takhøyde plan 2: 2,4-4,3 (buet tak) Bemerkelse: ikke lagringshøyde 

  • Egen seriemåler i hver hall. 

Oslo Havn skal rehabilitere de sagnomsuste Ekeberghallene til moderne standard. Det dreier seg om 32.000 kvadratmeter (brutto) lagerplass – fordelt på 48 fjellhaller over to etasjer – som snart legges ut på leiemarkedet.

– Det finnes ikke noe tilsvarende som Ekeberghallene i Oslo, som jeg kjenner til. Den sentrumsnære beliggenheten, med umiddelbar forbindelse til Sydhavna og E18 er unik, sier Mads Hunstad Kristiansen, utleiesjef i Oslo Havn i en pressemelding fra havna.

Ønsker langsiktige leietagere

FRIR TIL LEIETAGERE: - Det finnes ikke noe tilsvarende som Ekeberghallene i Oslo, som jeg kjenner til. Den sentrumsnære beliggenheten, med umiddelbar forbindelse til Sydhavna og E18 er unik, sier Mads Hunstad Kristiansen, utleiesjef i Oslo Havn.

Rehabiliteringen pågår fram til sommeren 2025. Da har fjellhallene fått nytt VVS-, brann- og elanlegg. I tillegg er betong rehabilitert og adgangskontroll og fjellsikring forbedret.

– Vi kan snart tilby tørre og nyrenoverte lagerhaller med stor kapasitet og høyt sikkerhetsnivå. Vi ønsker å leie ut til offentlige eller private aktører med stort, langsiktig lagerbehov, sier Kristiansen.

– Vi kan tilby trygge lagerarealer for verdifull last med svært god beliggenhet. Ikke nøl med å ta kontakt hvis du er interessert, sier Kristiansen.

Planene for lagerhaller ble for første gang lagt fram på et møte i Oslo Håndverks- og Industriforening 28. oktober 1947. I et notat fra entreprenøren H. Eeg-Henriksen AS fra 1956 står det: 

Hallene ligger inne i Ekebergåsen, rett innenfor containerhavna på Sjursøya og bare to kilometer fra Oslo sentrum.

«Ideen gikk i korthet ut på å sprenge seg inn i fjellet under jernbanen og under Mosseveien cirka 400 meter sønnenfor Sjursøen. Ekebergfjellet gikk her rett ned i sjøen og hindret en naturlig utvidelse av Oslo havneområde mot syd til Bekkelaget. Inne i fjellet ville man så bygge haller for lagring av varer, og de masser som ble sprengt ut, skulle styrtes i sjøen og danne nye kaiområder. Ideen ble meget godt mottatt i Oslo kommune, og rådmann Y. Kjelstrup var behjelpelig med å få ordnet de nødvendige avtaler.»

Ekeberghallene rehabiliteres til moderne standard. Illustrasjon: Oslo Works.

Etter at en seksti år gammel avtale utløp i 2015 overtok Oslo Havn (tidligere Havnevesenet) fjellhallene fra AS Ekeberganlegget.

Gjør hallene tørre

På grunn av et betydelig vedlikeholdsetterslep er det på tide å rehabilitere fjellhallene. Det gjøres i en såkalt samspillsentreprise mellom Oslo Havn og Varden Entreprenør.

Denne gangen er det ingenting som skal sprenges. Det gamle ventilasjonsanlegget rives lekende lett med en elektrisk robot.

Det gamle ventilasjonsanlegget rives lekende lett med en elektrisk robot.

– Absolutt alt av rør, elektro og ventilasjon rives. Vi skal inn med et nytt teknisk anlegg og er i gang med betongrehabilitering, for det er en del korrosjon etter alle disse årene. Vi skal bore nye fjellbolter for å få enda bedre sikring av fjellet enn tidligere, sier Joakim Linnestad, prosjektleder for Varden Entreprenør.

Et stort avfuktingsanlegg skal sørge for at hallene blir tørre.

– Det er litt neddrypp fra fjellet over og litt salter fra E18 har trengt igjennom betongen og til dels armeringen. Derfor tekker vi over hallene. De skal bli helt tørre med stabil temperatur, sier Linnestad.

Gjenbruksfokus

- Vi skal resirkulere minimum 95 prosent prosent. Alt av metall blir sortert, plast blir dratt av kablene og kobberet gjenvinnes, sier Yasmin Tofighi, overingeniør og miljøansvarlig for prosjektet i Oslo Havn.

Resirkulering har høy prioritet. Prosjektet har en avtale med Franzefoss, som henter de gamle materialene og rapporterer på prosjektets evne til å resirkulere.

– Vi skal resirkulere minimum 95 prosent prosent. Alt av metall blir sortert, plast blir dratt av kablene og kobberet gjenvinnes. Sammen med Varden Entreprenør følger vi opp at underleverandørene kildesorterer, sier Yasmin Tofighi, overingeniør og miljøansvarlig for prosjektet i Oslo Havn. 

Prosjektet har gjennomført en ombrukskartlegging.

– Noen av de originale portene har vi valgt å beholde. Materialer vi ikke har behov for gis bort på ombruksplattformen Loopfront, sier Tofighi. 

Powered by Labrador CMS