PRAKTISK: Crown WAV 60 Work Assist Vehicle er et nyttig arbeidsredskap enten du trenger en opphøyd arbeidsplattform eller en høytløftende plukktruck.

Et solid løft

THEO TESTER: Crown har gitt sin populære WAV 60 Work Assist Vehicle, kjent som Wave, en oppgradering med litiumteknologi. Det løfter kjøregleden og produktiviteten.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wave er en krysning mellom en liten hevbar arbeidsplattform og en høytløftende plukktruck. Best kan den sammenlignes med en mobil stige, men mer praktisk og langt tryggere. Den hevbare plattformen når en hånde på 2995 mm, noe som gjør at maks arbeidshøyde ligger like under fem meter. Modellen har eksistert siden 1997, men er siden forbedret. I 2017 ble Wav 60 lansert. Da var likestrøm byttet ut med vekselstrøm-teknologi, plast måtte vike for mer robuste ståldeler og både kjøre- og løftehastigheten ble forbedret.

Vi testet denne modellen i 2017, men produsenten mener det er grunn til å gjøre en ny test av denne oppgraderte litium-modellen, som angivelig skal ha forbedret ytelse og brukervennlighet. Kjøretøyet vi tester denne gang er utstyrt med Crowns V-Force 105Ah24V kompakte litiumbatteri, med en innebygget 50A lader.

Nytt

RUTEN: I testen plukker vi åtte produkter ved ulike plukkhøyder opp til fire meter. Vi setter også alle produktene tilbake igjen, slik at ruten har totalt 16 stopp.

Nytt på 2022-utgaven av Wave 60 er nettopp dette batteriet og ladeteknologien. 105Ah24V med innebygget lader er ekstrautstyr. Den kan lades via enhver vanlig stikkontakt. For enda større frihet er Wav 60 også tilgjengelig med et ekstra batteri, som i så fall erstatter den innebygde laderen. Disse kan lades via Crowns V-Force 24V eksterne ladere p 50, 150 eller 300 A.

TRENGER TILVENDING: Hastighet og kjøreretning styres med høyre hånd, mens sving styres med vippebryteren på venstre side.

Nytt er også en sikkerhetsfunksjon med selvlukkende dører. Wave 60 kjører raskest når plattformen er senket og sikkerhetsdørene er åpne. Dette høres kanskje kontraintuitivt ut, men Crown forklarer at det er tryggere å raskt kunne komme seg av trucken gjennom den åpne døren om noe skulle skje, fremfor å måtte forsere et unødvendig hinder som dørene utgjør. Men med dørene åpne, kan du ikke heve plattformen høyere enn en halvmeter. For høyere løft må dørene lukkes og låses. Derfor er Wave utstyrt med et automatisk lukkesystem.

FLERE VALG: Test-trucken var utstyrt med ette 105Ah/24V-batteri (øverst til venstre). Et ekstra batteri kan installeres i stedet for den innebygde laderen (nederst til høyre).

Læringskurve

På Wave 60 finner vi praktisk oppbevaring ved førerplassen. Rom til å oppbevare den innebygde laderen finnes også. Testtrucken var ikke utstyrt med den uttrekkbare ladekabelen. 2022-versjonen av Wave 60 har beholdt den særegne designen og håndteringen og kjørefølelsen også uforandret. Alle som kjører dette kjøretøyet for første gang, må bli vant til det. Du styrer hastighet og kjøreretning med det høyre håndtaket. Med venstrehånden bruker du en vippebryter for å styre til venstre eller høyre. Styringen er på drivhjulene bak og forhjulene følger lydig med.

SIKKERHET: Fotsensorene må presses ned for å aktivere trucken.

Crown har utstyrt Wave 60 med tre kjøreinnstillinger, P1, P2 og P3. Sistnevnte er tregest og passer godt for uerfarne førere. P1 er raskest. Å kjøre en Wave trenger litt tilvenning og det gjør også flere av sikkerhetsløsningene. Gulvet er utstyrt med to sensorer, som må trykkes ned med hver sin fot for at kjøretøyet skal reagere. Nå du kjører, må begge hender være på styret. Dette overvåkes av lyssensorer, som er svært følsomme. Fra tid til annen måtte vi justere på hendene for å slå på truckfunksjoner som var blitt midlertidig slått av. Dette kan løses bedre, og det samme gjelder plasseringen av knappen som lar deg veksle mellom såkalt kanin- eller skilpaddehastighet. Knappen er lett å komme borti uten å mene det, noe som gjør at trucken senker hastigheten.

Litium-effekt

NYTTIG: Kjøretøyet har mange praktiske oppbevaringsplasser, noe som øker brukervennligheten.

Etter en stund, når du har blitt trygg på Wave 60, er kjøretøyet behagelig og myk å kjøre og nesten uten støy. Avhengig av arbeidshøyde stenger du porten bak deg, eller beholder den åpen for å kunne kjøre raskere. Med porten stengt, har Wave 60 en toppfart på 5 km/t. Med porten åpen når vi 8,4 km/t. Sammenlignet med den tidligere utgaven er kjørehastigheten omtrent lik. Reaksjonstid og akselerasjon derimot er kraftig forbedret. Det er en effekt vi ser hos mange trucker som bytter fra konvensjonelle batterier til litium. Løftehastigheten er også høyere.

Økt produktivitet og lavere forbruk

STRØM: Trucken lades enkelt via det nedfellbare frontpanelet.

Med alle forbedringene oppnår den oppdaterte utgaven 16,1 prosent flere plukk i timen på vår testbane ved P1-innstillingen, 17,6 prosent flere i P2 og 10,5 prosent mer i P3. Strømforbruket på 1000 plukk er henholdsvis 29, 25 og 31 prosent lavere. Dette gjør at den reelle driftstiden til en Wave 60 med ett batteri er på over sju og en halv time. Brukes trucken intensivt, kan den klattlades med den innebygde laderen. Vi gjorde dette i to pauser på 15 og 30 minutter. Utbyttet fra laderen er omtrent én prosent i minuttet. Jo lavere batteristatusen er, jo raskere lades batteriet. Med 150 og 300 A-laderne går ladingen tre til seks ganger raskere. Med to litiumbatterier kan selv den mest intensive arbeidsdagen gjennomføres uten mellomlading.

Konklusjon

HURTIG: Ekstern lader gjør at Wave 60 kan lades svært raskt.

Med oppdateringen er Crown kommet med en forbedret versjon av Crown Wave 60. Litiumbatteriene gir trucken mer kraft og bedre reaksjonsevne. Dette gjør den bedre og smidigere å bruke og resulterer i økt ytelse. Vi setter også pris på V-Force-batteriene som gir oss muligheten til å velge mellom hurtiglading eller lading med innebygget 230V-lader.

Utformingen av Wave 60 er fortsatt moderne, og er blitt mer praktisk takket være oppgraderte oppbevaringsrom. De strenge (amerikanske) kravene til sikkerhet, gjør at det kreves en streng driftsrutine, men år man har lært å håndtere det, vil Wave være et praktisk flerbrukskjøretøy og en effektiv plukktruck.

Powered by Labrador CMS