Installerer trådløs fortøyning

LKAB i Narvik tar i bruk vakuumteknologi som fortøyer fartøyer på sekunder.

Publisert Sist oppdatert

Systemet heter MoorMaster og blir levert av Cavotec, som har sitt norske kontor i Mjøndalen.

MoorMaster er automatisert og består av fjernstyrte elektro-hydrauliske sugekopper som monteres på kaianlegget. Det skal være første gang den innovative løsningen brukes i Europa.

Ifølge produsenten kan systemet fortøye og frigjøre fartøyer på sekunder, noe som nå jernmalm-giganten LKAB har sett nytten av.

- De store fordelene med systemet er knyttet til sikkerhet, effektive operasjoner og miljøhensyn. LKAB frakter mellom 15-20 millioner tonn jernmalm hvert år, og det sier seg selv at dette systemet gjør noe med effektiviteten og lønnsomheten. Det går raskere å fortøye fartøyene og de holder seg stabilt på plass under hele lasteoperasjonen - uansett vær, sier daglig leder i Cavotec Norge AS, Sofus Gedde-Dahl.

Tilsvarende system er også brukt på passasjerferger, containerhåndtering, Ro-Ro fartøyer og lukkeapplikasjoner over hele verden. Cavotec ser også økende interesse for teknologien i offshorevirksomheten.

- MoorMaster har veldig mye å tilby shippingindustrien i form av bedre effektivitet og sikkerhet. Vi er glade for å kunne være en del av denne innovative trenden, sier Bjørnar Bendiksen, prosjektleder i LKAB.