Det bærer mot klippfisk-eventyr i nord, Bodø er stedet. Foto: Enova

Det nye klippfisk-eventyret

For første gang i nyere tid skal det eksporteres klippfisk fra Bodø direkte til Brasil og Karibia.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag startet byggingen av fiskefabrikken som skal bidra til å gjenreise Bodø som fiskeri-by. Bygget skal stå ferdig til sommeren.

Bak byggingen står blant andre adm. direktør Sigurd Rydland i Nordnorsk Klippfisk Kompani.

Ifølge IntraFish er ikke Rydland sjef for bare klippfisk-selskapet. Han er også konsernsjef i Salten Fiskeindustri som blant annet omfatter lutefisk- og saltfiskprodusenten Taste of North med Narvik som nærmeste by, samt det nye fiskemottaket i Bodø.

Bygges for laksepenger

Foruten å disponere 6000 m2 i det eksisterende MaxMat-bygget bygges en ny 1700 m2 stor fabrikk på nabotomta, hvor Salten Fiskeindustri inn på en langsiktig leiekontrakt. Industribedriften står imidlertid som eier av maskinparken.

Investeringen i nybygget er kostnadsberegnet til nærmere 40 millioner kroner. I tillegg kommer investeringen i maskiner og teknisk utstyr til over 20 millioner kroner. Det er her tørke- og pakkeprosessen skal skje.

Ferdig utbygd vil konsernet ha en produksjonskapasitet på mer enn 3500 tonn ferdigvarer og en årlig omsetning på 200-300 mill. kroner.

Rydland har tidligere uttalt til IntraFish at laks er lykken for klippfisk fordi laksekapital nå bidrar til å starte et nytt hvitfisk-eventyr i Bodø. Laksepengene kommer fra Salten Aqua - konsernet som er eid av lokale oppdrettere: Lorentsen-sfæren (Gigante/Gifas), Wenberg-familien og Roger Øksheim (Edelfarm).

Fra Lofoten til Karibia

I mars åpnet Bodø Fiskemottak som ligger noen steinkast unna ny-fabrikken. Når ny-fabrikken kommer i full drift blir behovet 6000 tonn råstoff årlig.

– Det blir ikke noe problem å skaffe råstoff med Lofoten som nær råstoff-kilde, sier Rydland til IntraFish.

Eksport-markedet er Brasil og Karibia (Jamaica og Den dominikanske republikk), og hvor Rydland har mange kunder på plass allerede.

Målet er at hvitfisknæringa skal komme seg opp på lik linje som laksenæringa.

Verdensrekord i lutefiskspising

I disse juletider kan det nevnes at Rydland er «generalkonsul» i Norsk kongelig lutefisklag, som er en forening til lutefiskens fremme.

Nylig satte foreningen ny verdensrekord med 345 lutefisk-spisere samlet på ett sted samtidig. Det skjedde på hotell Scandic Havet i Bodø.

Den tidligere verdensrekorden ble satt på en årlig tilstelning i Singapore med 240 norske forretningsmenn (bare menn pluss Fjernsynskjøkkenets mangeårige programleder Ingrid Espelid Hovig).

Passerte 90 milliarder

Ifølge Norges Sjømatråd har Norge hittil i år eksportert 2,5 millioner tonn sjømat til en verdi av 90,7 milliarder kroner.

Eksportvolumet har økt med 5 prosent, og verdien har økt med 5 prosent eller 4,3 milliarder kroner fra samme periode i fjor.

Bare i november eksporterte Norge 276.000 tonn sjømat for 9,9 milliarder kroner.

Vekst for klippfisken

Norge eksporterte 9600 tonn hel klippfisk for 482 millioner kroner i november. Det er en volumøkning på 6 prosent, og en verdiøkning på 12 prosent eller 53 million kroner fra november i fjor.

Hittil i år har Norge eksportert 85.000 tonn klippfisk for 4 milliarder kroner. Det er en volumøkning 3 prosent og en verdiøkning på 5 prosent eller 204 millioner kroner fra samme periode i fjor.

Powered by Labrador CMS