Bergen har hat store utfordringer med utslipp fra skip i havna. Nå reduseres det med landstrøm.

Fikk halvert kostnadene med landstrøm

Bergen Havn er en foregangshavn for tilbud om landstrøm til skip, er budskapet i en video fra KS Bedrift TV postet på Bergen Havns nettsider.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Luftforurensning i Bergen er et stort problem, spesielt om vinteren. Årsaken er sammensatt – både trafikk og fyring bidrar til forurensningen i byen som ligger omkranset av høye fjell. Lokalt bidrar også skip som anløper den bynære havnen, en del til problematikken.

Miljømål

Bergen har hat store utfordringer med utslipp fra skip i havna. Nå reduseres det med landstrøm.

- Vi har satt oss som mal å være fossilfrie i 2030, og da må vi få løst det slik at alle skip som ligger til kai, blant annet kan gå på landstrøm. Dét skal vi klare. Det har allerede skjedd en transformasjon, bare det siste året her i Bergen. Vi har mange dyktige folk som jobber tett på i havnen eller sitter i havnestyret, som setter agendaen og prøver å dra med seg resten av miljøet.

- Vi har bygd tre landstrømanlegg, eller tre tilkoblingspunkter, for offshoreskip. Dessuten har vi åtte nye anlegg planlagt for bygging neste år. Det er noe vi kan gjøre, fordi vi har finansiering fra Enova og god støtte fra kommunen og egen organisasjon, slår Even Husby, miljøleder i Bergen og Omland Havnevesen, fast.

Kostnadskutt

Som et eksempel forteller han om rederiet Solstad Shipping, som har erfart at de har nedbetalt kostandene med investeringen i løpet av tre ukers drift av anlegget om bord på skipet.

- Nå tjener de penger, når de ligger ved kai, røper Husby i videoen.

- Det var litt installeringsjobb å få anlegget om bord, men det er vel verdt pengene, stadfester Clas-Tore Frimannsund, maskinist om bord på Solstad Shippings «Normand Prosper». Han legger til:

- Ved å gå over til landstrøm, kutter vi kostandene med vel 50 prosent.

- Et eventyr

I videoen bemerker Husby, på vegne av Bergen Havn:

- Sammenlignet med at det går hjelpemaskineri om bord i skipene ved landligge, er landstrøm et eventyr for oss. Ved å skru av skorsteinen, skru av utslippene fra skipene, har landstrøm helt klart en positiv miljøeffekt.

Powered by Labrador CMS