Henning Torgersen, leder for Business Analytics og AI i BDO er bekymret for manglende satsing på kunstig intelligens i norsk næringsliv.

Bekymret for manglende fokus på kunstig intelligens: – Norske bedrifter stikker hodet sanden

KI kommer ikke til å endre måten vi jobber på. Det svarer 60 prosent av bedriftsledere i en undersøkelse gjennomført av BDO.

Publisert

Rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO har gjennomført en undersøkelse blant 600 bedriftsledere omkring deres virksomheters bruk av AI. Tallene vekker bekymring.

Bruk av generativ AI i norske bedrifter

  • Kun 11% av norske bedriftsledere har investert i generativ AI det siste året, med et flertall av investeringene i store selskaper.
  • Økte produksjonskostnader bekymrer bedriftsledere, noe som fører til nedprioritering av nye investeringer som AI, til tross for rask teknologisk utvikling.
  • 60 prosen av bedriftslederne tror ikke generativ AI vil endre deres arbeidsmåter, noe eksperter advarer kan svekke norsk konkurransekraft.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

– Vi ser at kun elleve prosent av de spurte har investert i generativ AI de siste tolv månedene, og av de som har gjort det er et overveldende flertall store selskap, sier Torgersen i en pressemelding fra BDO.

Han frykter at man vil få et større og stadig voksende skille mellom små og mellomstore virksomheter, og de store selskapene som virkelig satser på AI.

– Må prioriteres

Den samme undersøkelsen har kartlagt hvordan bedriftsledere vurderer fremtiden for sin bedrift – og det tegnes et dystert bilde.

– Økte produksjonskostnader trekkes frem som den største bekymringen. Konsekvensen blir da at selskap trekker i bremsen på nye investeringer og prosjekt. AI-utviklingen går rivende raskt og krever ressurser for at man skal henge med. Prioriterer man ikke dét, blir det blytungt i tiden fremover, advarer Torgersen. 

Vil ikke endre arbeidsmåte

Torgersen peker på et annet urovekkende funn. Seksti prosent av de spurte tror ikke generativ KI vil endre måten de jobber på.

– Norske virksomheter tror ikke generativ KI vil ha noe å si for deres virke. Men der tar de feil! Kunstig intelligens treffer alle sektorer og bransjer. Alt fra matsvinn, til bygningsdokumentasjon og digital sikkerhet er i ferd med å bli påvirket. Dette vil treffe oss alle, mener Torgersen. 

– Hvis ikke norske virksomheter girer om nå, kan det få store konsekvenser for konkurransekraften vår. 

Powered by Labrador CMS