Fiat med ny Doblo

TORINO: Det var en tydelig stolt Lorenzo Sistino, adm. direktør for Fiat Automobiles, som kunne fortelle at etter å ha solgt mer enn 650.000 Doblo i Europa siden introduksjonen i 2000, var tiden inne til å fornye seg.

Publisert Sist oppdatert

Nye Doblo er bygd på en helt ny plattform, hvor Bi-link bakaksel med oppskalérbare deler står sentralt. Det er mulig å oppgradere nyttelasten fra750 kgtil1000 kgfor ca. 250 euro. Dette gjøres i hovedsak ved å benytte kraftigere komponenter og montere et stabilisatorstag. Blant de ”små” kassevognene er det ikke vanlig å finne så mange nye komponenter som vi gjør her. Hele 97% av komponentene er utviklet til denne bilen.

Motor og gir

Bilen lanseres med syv motoralternativ hvorav bensinmotoren og de to minste dieselmotorene også leveres som Euro 4-versjoner uten start og stopp-funksjon og partikkelfilter. Dieselmotorene er1,3 liter90 hk/200 Nm,1,6 liter105 hk/290 Nm og2,0 liter135 hk/320 Nm. Bensinmotoren er en 1,4-liter på 95 hk/127 Nm. På et senere tidspunkt vil Doblo også bli tilgjengelig med en CNG/bensin motor som yter 115 hk.

Avhengig av motoralternativene leveres bilene med 5 eller 6-trinns manuelle girkasser, men en automatisert girkasse vil bli tilgjengelig sammen med en ny 1,6-liters motor i løpet av året.

Førsteinntrykk

Vi kjørte bilen en runde i utkanten av Torino, hovedsakelig på små veier i lave hastigheter, men med kupert terreng. De fleste bilene var utstyrt med 1,6-litersmotoren som var mer enn sterk nok til å transportere ca.400 kg. last.

Start og stoppfunksjonen viste seg effektiv ved stopp for rødt lys, men under køkjøring med mange påfølgende start og stopp, ble det litt masete at bilen skulle rekke å starte for å krype fem seks meter. Dette gikk dessuten hardt utover batteriet, og etter noen hyppige starter gikk den inn i ”lademodus” og lot være å stoppe.

Fjæringen kjentes fortreffelig, og vår tyske kollega som hadde kapret en bil uten last, kunne fortelle at også denne var myk og fin i fjæringen.

Det var også et par biler med den største motoren tilgjengelig, men tiden rakk bare til som passasjer her. Denne utførte også transporten av to personer og400 kglast på en grei måte, men kunne til tider virke litt for aggressiv og høyrefoten måtte ”holdes i bånd”.