Bergensfjord trafikkerer vanligvis strekningen Bergen - Stavanger - Hirtshals.

700 mill. sikrer videre drift i Fjord Line

90 prosent av Fjord Lines inntekter forsvant da landegrensene ble stengt.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Covid-19-tiltakene traff Fjord Line, som opererer fergestrekninger mellom Norge og Danmark og Sverige, hardt. 90 prosent av inntektene forsvant mer eller mindre over natten.

Videre drift blir sikret av statens kontantstøtteordning, ny finansieringsplattform og kraftige kostnadstiltak sikrer at selskapet kan videreføre sine ambisjoner for de kommende årene, opplyser Fjord Line i en pressemelding mandag.

Effekten av statens kontantstøtte, eierkapital, avdragsutsettelser og renteakkumulering er beregnet til over 700 millioner i positiv kontantstrøm for 2020.

– Vi er en sesongbedrift som tjener våre penger i sommerhalvåret. Dette året vil trafikken mellom Norge, Danmark og Sverige være svært liten, selv om vi håper at landegrensene åpnes noe når vi kommer ut i juni. Uansett vil vi komme oss igjennom 2020 og være klare for et mer normalt år i 2021. Vi er nå på mer trygg grunn, sier Rickard Ternblom, CEO i Fjord Line.

CEO i Fjord Line Rickard Ternblom.

- Dugnadsånd

Det har vært en krevende prosess

– Det er mange elementer som henger sammen når man går inn i en slik refinansieringsprosess. Ingenting er på plass før alt er på plass og det har vært en god, tradisjonell norsk dugnadsånd som brakte oss helt i mål. Vi er en av de første store reiselivsbedriftene i Norge som har fullført en slik prosess. Det er vi litt stolte av. Det viser at tilliten til eierne og selskapet er god, og det lover godt for våre planer videre, sier Ternblom.

Fjord Line berømmer myndighetene.

– Politikere og statlige myndigheter har vært tilgjengelige og lyttende til våre innspill. Kontantstøtteordningen har vært og er viktig for oss. Vi representerer en bransje som bidrar til å øke Norges handel med utlandet, og er dermed en viktig del av norsk samferdselsstruktur. Det tror jeg mange i enda større grad har fått øynene opp for nå. Vi er tilfredse med myndighetenes vilje og evne til å handle, sier Ternblom.

Halverte kostnadene

De ansatte har vært viktige.

– Vi har mer enn halvert driftskostnadene. De ansatte har gjort og gjør en fantastisk innsats, og styret og ledelse har i tillegg bidratt med frivillige lønnskutt. Alle våre leverandører har også vært forståelsesfulle og konstruktive. Denne krisen er ikke over, og effektene vil vare lenge, men vi har fått den arbeidsroen vi trenger for å se fremover, sier Rickard Ternblom i Fjord Line.

Fjord Line hadde i 2019 1,5 millioner passasjerer, en omsetning på 1 613 MNOK med et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 425 MNOK

Powered by Labrador CMS