I fremtiden kan kanskje droner bli brukt til å levere matvarer rett på døra til folk. Foto: Kolonial.no

Kolonial.no leverte mat med drone

De første forsøkene med dronelevering av mat er i gang i Norge.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kolonial.no har utviklet en drone for å levere matvarer fra den nettbaserte matvarebutikken.

Se video fra Kolonial.no øverst. 

- Utviklingen på dette feltet, både teknologisk og regulatorisk, skjer veldig raskt. Vi som selskap ønsker selvsagt å ligge foran, og vi tror dronen kan brukes til ekspressleveringer av noen få matvarer som kunden må ha innen kort tid. Det kan være rømmen til fredagstacoen eller pølsene du glemte å ta med deg på skitur, sier markedssjef i Kolonial.no, Mats André Kristiansen.

De første forsøkene ble gjennomført med en drone bygget for å løfte inntil to kilo matvarer. I det ene tilfellet ble varene litt tøyeste sluppet fra dronen i en fallskjerm, mens dronen i det andre, og mer realistiske scenarioet, landet med matvarene tilgjengelig i en spesialdesignet boks, opplyser Kolonial.no i en pressemelding.

Kolonial har testet ut en drone som kan levere to kg matvarer.

- Tanken er at du skal kunne bestille matvarer på samme måte som i dag, men med flere leveringsalternativ i fremtiden. Som kunde kan du allerede velge mellom å hente ferdigpakkede varer på et hentepunkt, eller få varene levert på døra, fortsetter Kolonial.nos markedssjef.

Flere prøver

Mange store internasjonale logistikkselskaper har de siste par årene prøvd ut dronelevering, deriblant DHL og Aamazon. Nylig leverte pizzakjeden Dominos sin første pizza med drone til et ektepar på New Zealand, og starter nå opp et testprogram i flere europeiske land.

Dronen kan også levere på avsidesliggende steder.

Før jul la bransjeorganisasjonen UAS Norway frem en rapport som anslår at det norske dronemarkedet vil være verdt 800 millioner kroner i 2021 og sysselsette hele 90.000 personer.

- Vi i Kolonial.no er opptatt av å gjøre hverdagen til kundene enklere. Det skjer utrolig mye spennende innenfor teknologi som bidrar til at du kan slippe å gå den kjedelige runden i butikkene. Målet vårt er å være fremst på teknologi for å finne de mest kundevennlige løsningene, sier Kristiansen.

For en drøy måned siden gjennomførte Kolonial.no også de første forsøkene med levering av matvarer med en rullende, selvkjørende matbutikk hjem til kunder. Der var samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til stede.

Trenger nye lover

«Dronen kan hjelpe oss å gjøre en rekke oppgaver billigere, raskere, mer miljøvennlige og ikke minst sikrere enn måten vi gjør det på i dag,» skrev samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i et leserinnlegg like før jul.

- Akkurat som for matlevering med selvkjørende biler, er det viktig at myndighetene ser det betydelige potensial droner kan by på for Norge, både en forenklet hverdag og norsk teknologiutvikling, avslutter Kolonial.nos markedssjef, Mads André Kristiansen. 

Forskriften som regulerer ubemannet luftfart blir i disse dager revidert. Det er ventet at denne revisjonen foreligger før sommeren 2017.

Powered by Labrador CMS