Divisjonsdirektør i Skatteetaten, Odd Woxholt (til venstre) og administrerende direktør i PostNord, Robin Olsen skal sammen bekjempe useriøse aktører i transportbransjen.

PostNord og Skatteetaten danner felles front

PostNord har inngått en intensjonsavtale med Skatteetaten for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avtalen legger til rette for og bedrer grunnlaget for å utvikle og forsterke effekten av partenes tiltak mot arbeidslivskriminalitet, opplyser PostNord i en pressemelding.

– Vi har tidligere blitt utsatt for svindel. Forfalskning av dokumentasjon er vanskelig å avdekke og dermed vanskelig å beskytte seg imot. Derfor er vi fornøyd med å få på plass dette samarbeidet med Skatteetaten. Målet er å forbedre arbeidet med å avdekke arbeidskriminalitet, sier administrerende direktør i PostNord, Robin Olsen.

Målet med intensjonsavtalen er at Skatteetaten skal bistå PostNord med å styrke interne rutiner ytterligere og organisere arbeidet for å redusere muligheten for at kriminelle aktører kan inngå kontrakter med PostNord.

– For at vi skal lykkes med dette, er vi avhengig av tett dialog og samarbeid med Skatteetaten. Vi har som transportkjøper et stort ansvar, og vi har med denne intensjonsavtalen stor tro på at dette vil gi oss bedre kontroll og oversikt over de ulike transportleverandørene i markedet, forteller Olsen.

Krever fullmakt av underleverandører

Som et ledd i arbeidet vil PostNord kreve fullmakt av sine underleverandører til å få tilgang til og dele informasjon med Skatteetaten. Etaten vil også gjennomføre kontroller på utvalgte godsterminaler.

– Når vi kan dele mer informasjon med Skatteetaten både før og i løpet av avtaleperioden med en underleverandør, håper vi at vi sammen kan avdekke eventuelle avvik, sier Olsen.

Transportbransjen de siste årene avdekket flere tilfeller av svindel, blant annet oversendelse av feilaktige lønnslister. Det har også rammet PostNord.

– Dette er et godt initiativ for oss som selskap, men også for bransjen. Sammen skal vi bekjempe og avdekke arbeidskriminalitet. Useriøse aktører har i lang tid vært en utfordring for bransjen og dette ønsker vi å få bukt med, sier Olsen.

Divisjonsdirektør i Skatteetaten, Odd Woxholt, forteller at denne typen samarbeid er helt nødvendig for at de lykkes med arbeidet med å hindre arbeidslivskriminalitet:

– Vi er avhengige av å få med oss aktørene i bransjen dersom vi skal lykkes med å begrense handlingsrommet til useriøse aktører. Avtaler som denne vi har inngått i dag, er et godt utgangspunkt og verktøy for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Men avtalene må følges opp med stor egeninnsats og internkontroll hos avtalepartnerne, og dette arbeidet ser vi frem til å bidra inn i med vår kunnskap og kompetanse, sier Woxholt.

Ønsker registrering av varebilaktører

PostNord har tidligere foreslått et register for alle som kjører varebil. I dag er det ingen krav til næringsdrivende i dette markedet, til forskjell fra de som driver tungtransport.

– Samferdselsministerens handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren er et godt verktøy, og vi jobber aktivt med å innfri og følge opp punktene som gjelder vår sektor. Samtidig ser vi at en del av de sakene som har kommet frem i media det siste året handler nettopp om virksomheter som leverer varebiltjenester. Derfor ønsker vi ytterligere kontroll her, sier Robin Olsen.

– PostNord planlegger kurs og opplæring til sine underleverandører, for å sikre at de overholder lover og regler som gjelder for dem som arbeidsgiver og som transportør. Transportbransjen har et betydelig regelverk å forholde seg til. Ved å tilby opplæring ønsker vi å bidra til at alle aktører, uavhengig av størrelse, forstår og kan drive i tråd med regelverket, sier Sonia Finckenhagen Seyersted, direktør for juridisk, compliance og sikkerhet i PostNord.

Powered by Labrador CMS