NY TERMINAL: I Lyseparken i Bjørnafjorden kommune, like ved E39 skal Posten Bring bygge den nye Bergens-terminalen.

Posten Bring følger etter PostNord ut av Bergen

Posten Bring begynte å få dårlig tid til å løse produksjonsfloken i Bergen-regionen og skrinlegger etablering på Kokstad. 

Publisert Sist oppdatert
Konserndirektør Hans-Øyvind Ryen i Posten Bring.

I stedet velger nå Posten Bring å ta med seg de rundt 300 medarbeiderne i Bergen og etablere nytt anlegg i Lyseparken i nabokommunen Bjørnafjorden. Samme sted som PostNord åpnet sin nye terminal for halvannet år siden.

Posten Bring har i flere år ønsket å flytte produksjonsaktiviteten fra Dokken og Minde til et nytt anlegg på tomten de sikret seg på Kokstad i 2016. Lokal motstand, blant annet fra Forumet for natur og friluftsliv, og treg fremdrift har gjort at de nå har gått for andrevalget. 

Etter flere år med forsinkelser og utfordringer med planene for et nytt logistikksenter på Kokstad, har Posten Bring besluttet å bygge senteret i Lyseparken, i Bjørnafjorden kommune, rett ved E39 og 15 minutter fra det opprinnelig planlagte området, opplyser selskapet i en pressemelding. 

Lyseparken ligger rett syd for kommunegrensen til Bergen kommune, i Bjørnafjorden kommune. Næringsselskapet selv angir at Lyseparken ligger 12 minutter unna Flesland lufthavn og 15 minutter unna både Bergen sentrum, Bergen Havn og jernbanen.

I denne uttrykker konserndirektør Hans-Øyvind Ryen i Posten Bring lettelse over å ha sikret en mer forutsigbar fremtid for virksomhetens logistikkbehov. Dette avslutter dermed en lang periode med uvisshet etter motstand fra lokale grupper og utfordringer knyttet til treg saksbehandling og reguleringsvedtak.

Samfunnsoppdraget krever nye løsninger

Anlegget i Lyseparken vil erstatte de aldrende produksjonsanleggene på Dokken og Minde, som begge står overfor store operative begrensninger. Med den nye lokasjonen håper Posten Bring å forbedre effektiviteten og kapasiteten i leveransen av post, pakker og gods til Bergen-regionen. 

Med Lyseparken som ny base tar Posten Bring en strategisk beslutning for å redusere risiko og sikre tidsfrister. Til tross for nylig grønt lys fra Statsforvalteren i Vestland for reguleringsplanene på Kokstad, peker Posten Bring på flere usikkerhetsmomenter som gjør Lyseparken til et sikrere alternativ. Infrastruktur og trafikkproblematikk ved Kokstad kunne ha ført til ytterligere forsinkelser, og beslutningen om å flytte til Lyseparken er derfor både en risikoreduksjon og en nødvendig tilpasning til en usikker situasjon, påpeker selskapet. 

Til lokalavisen BA uttrykker ordfører i Bjørnafjorden, Terje Søviknes, stor tilfredshet med at et avtalen er på plass og ser frem til en effektiv byggeprosess.

300 arbeidsplasser forsvinner ut av Bergen

Posten Bring forventer at det nye anlegget i Lyseparken vil kunne ta imot de cirka 300 Posten-ansatte og være operativt høsten 2027. 

I Bergen har den trege saksbehandlingen blitt en verkebyll i det politiske miljøet. Blant de som er kritiske er Chris Jørgen Knudsen Rødland i Høyre, som leder bydelsutvalget i bystyret.  

– Dette er en fallitterklæring for Bergen som næringsby. Nå mister vi kjempeviktige arbeidsplasser. Når en aktør som Posten gir opp, så kan man bare tenke seg hvor store de byråkratiske prosessene er for mindre bedrifter, uttaler han til Bergensavisen.

Powered by Labrador CMS