Volvo-system som «ser» alt

Dårlig sikt fra førerplassen er en av de viktigste årsakene til ulykker med lastebiler. Nå har Volvo Trucks et nytt sikkerhetsystem på trappene som skal løse problemet.

Publisert Sist oppdatert

Ubeskyttede trafikanter, som fotgjengere og syklister er spesielt sårbare i bytrafikk der det forkommer mange større kjøretøyer.

Men innen fem til ti år håper Volvo Trucks å ha en teknisk løsning på plass, som nærmest kan eliminere slike situasjoner.

- Dagens Volvo-lastebiler er konstruert for å eliminere alle blindsoner. Men i situasjoner med mye trafikk er det lett for sjåføren å overse noe viktig, som for eksempel en syklist på kjøretøyets passasjerside. Nå kan vi løse dette problemet og dermed hjelpe sjåføren til å oppdage og forstå alt som skjer rundt bilen, sier Carl Johan Almqvist, ansvarlig for trafikk- og produktsikkerhet hos Volvo Trucks.

Teknikken er et resultat av det unike forskningsprosjektet Non-Hit Car and Truck - et samarbeidsprosjekt med Volvo Personbiler.  Gjennom systemet kan lastebilen «se» hele området rundt bilen via radarenheter og kameraer som er montert flere steder på kjøretøyet, opplyser Volvo Trucks i en pressemelding.

Om sjåføren ikke reagerer på de foreslåtte tiltakene, vil styre- og bremsesystemet aktiveres automatisk.

Ifølge Almqvist kan systemet komme til å bli lansert om fra fem til ti år.

- Vi har hovedkomponentene på plass, men det kreves mye mer testing for å forsikre oss om at systemet ikke inneholder feil. Om vi lykkes med å klare disse utfordringene, er en fremtid uten lastebilulykker innen rekkevidde, avslutter Carl Johan Almqvist.

 

 

Powered by Labrador CMS