Det nye lageret vil ha et areal på 23.000 kvadratmeter.

Nytt automatisert Optimera-lager

Optimera bruker 500 millioner kroner på et nytt og strømlinjeformet lager på Vestby.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Optimera har vurdert over 20 ulike lokaliteter før vaglet til slutt falt på Vest Syd i samarbeid med Anthon B Nilsen Eiendom AS.

Det nye automatiserte sentrallageret blir på 23.000 m² og vil betjene både Optimera og datterselskapet Flisekompaniet. Lageret skal gi begge selskapermuligheten til å betjene sine kunder på en bedre måte, til lavere kost enn i dag.

Dobler kapasiteten

Med det nye lageret, dobles dagens kapasitet.

– Vi vokser stadig, og må rigge oss for videre vekst og økt digitalisering, sier Endre Fløystad, konstituert administrerende direktør i Optimera.

Effektiv logistikk-håndtering er kjernevirksomhet i Optimera. Selskapet har forsyningsanlegg og byggevarehus over hele landet som sikrer at kunder får varene de trenger, når de trenger dem. Nå skal denne delen av virksomheten videreutvikles for fremtiden.

– Vi har kommet til et punkt hvor den totale kapasiteten vår hindrer fremtidig vekst. Et nytt sentrallager er derfor avgjørende for å dekke økende etterspørsel, og som en landsdekkende kjede må vi også levere varer kostnadseffektivt over hele Norge, sier Endre Fløystad.

– Det nye sentrallageret gjør også at vi kan avlaste distribusjonssenteret vårt i Oslo. Ved å flytte importerte plateprodukter, som kryssfinér og OSB fra Oslo til Vestby, frigjør vi kapasitet som vil komme alle våre kunder på Østlandet til gode, fortsetter han.

100 mill. til automasjon

I totalinvesteringen på 500 millioner kroner, ligger 100 millioner i automatiske lagrings- og plukksystemer.

– Selv om fotavtrykket er på 23.000 kvadratmeter, får vi lagringskapasitet som tilsvarer 35.000 kvadratmeter. Forklaringen her ligger i takhøyden og installasjon av automatiske lager- og plukksystemer. Paller lagres i en såkalt HBW-installasjon, mens småvarer lagres i en Miniload bestående av 30.000 kasser. Dette gir oss betydelig økt effektivitet i plukkprosessen, sier Fløystad.

Det nye sentrallageret kan også økes med ytterligere 8.000 kvadratmeter ved behov.

– Det er betryggende å vite at vi kan ekspandere, men det skal ikke være noe hvilepute. Vi skal hele tiden sørge for at varebeholdning og plass utnyttes så effektivt som mulig, presiserer Fløystad.

Steg for steg

Planleggingen av det nye sentrallageret har allerede pågått i over et år. Etter planen er oppstart for selve byggingen i første halvdel av 2020, og bygget skal stå klart før jul i 2021. I løpet av vinteren 2022 vil anlegget være i full drift.

– Prosessen fra de første planene ble lagt og frem til nå har vært omfattende og spennende. Vi er veldig tilfreds med løsningene som Anthon B Nilsen har lagt frem for oss. Nå blir det spennende å jobbe videre med dette, fra første spadetak til ferdig bygg er i full drift, avslutter Fløystad.

Optimera er Norges største aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør med 200 utsalgssteder, 2200 ansatte og over 12 milliarder i omsetning. Virksomheten innbefatter Optimera Proff, Optimera Handel, Optimera Logistikk, Optimera Byggsystemer, Hansmark samt kjedene Flisekompaniet og Montér.

Powered by Labrador CMS