Eksplosiv netthandel

Men nå vil Virke redde butikkene og gjøre netthandel dyrere.

Publisert Sist oppdatert

I fjor høst skjøt det virkelig fart i netthandelen her til lands. NRK har hentet inn tall fra de største kredittkortselskapene i Norge. Alle melder om samme tendens og en økning i netthandelen på mellom 12 % og 16 % i 2013.

– Jeg kaller det en netthandel-tsunami, sier Anton Hagberg, kommersiell direktør i Komplett.no, som forteller til NRK at de på det meste hadde 250 ansatte i sving på lageret samtidig før jul.

Men Virke, som representerer en stor del av handelsnæringen i Norge, ser med bekymring på utviklingen. De frykter for de fysiske butikkenes eksistens.

– Den økte netthandelen vil særlig gå ut over små faghandler i landet, sier samfunnspolitisk direktør i Virke Harald J. Andersen.

Dagens regler tilsier at man må betale moms og toll på varer fra utlandet som koster over 200 kroner. Et beløp som har vært uforandret siden 1970-tallet, og mange ønsker at beløpsgrensen heves.

Det vil gjøre vondt verre, mener Virke.

– Allerede i dag anslår vi at 200-kronersgrensen koster Norge 5000 arbeidsplasser i butikkene. Fribeløpet bør ned, og helst til null, sier Virke-direktøren.