I et halvt år har UPS fraktet medisinske prøver med drone internt på et sykehus. Nå har de fått utvidet tillatelse til å spre konseptet.

UPS fikk dronetillatelse i USA

Amerikanske luftfartsmyndigheter har gitt UPS grønt lys til droneleveranser mer enn 20 steder.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av de siste seks månedene har UPS gjennomført 1100 leveranser av medisinske prøver ved et sykehus i Nord-Carolinas delstatshovedstad Raleigh. Dronene fløy 150 meter fra et sted ved sykehuset til et annet.

Tirsdag ga Federal Aviation Administration (FAA) UPS godkjenning til å drive droneleveringer på en lang rekke steder i USA. Nå skal UPS utvide konseptet til over 20 sykehus i løpet av de neste to årene.

Langt igjen

Det er fortsatt store hindre i veien før dronelevering av pakker rett på trammen er en realitet, eller før det blir en lønnsom forretningsidé. FAA jobber fortsatt med å utvikle skikkelige regler for droneleveringer, blant annet må det gjøres mulig for myndighetene å identifisere en drone på avstand.

Amerikanske myndigheter har de siste årene tatt skritt for å fremskynde utviklingen. I oktober 2017 ble reglene oppmyket for å tillate mer avanserte testprosjekter, deriblant ble det tillatt å fly over folk nattetid. UPS-prosjektet i Nord-Carolina er et av disse testprosjektene, men FAA må forhåndsgodkjenne alle ruter.

UPS-dronene i Raleigh er levert av Matternet, og flyr forhåndsprogrammerte ruter samtidig som de blir overvåket av et menneske på bakken – noe som foreløpig er en forutsetning. For at det skal bli mulig å tjene penger på dronelevering, må det bli tillatt å fly uten at et menneske må følge med.

Google med på leken

Wing, som er droneavdelingen til Googles morselskap Alphabet, var det første selskapet som fikk en lignende tillatelse som det UPS nå har fått. Selskapet begynner et pilotprosjekt i Christiansburg, Virginia i samarbeid med apotekkjeden Walgreens denne måneden.

FAA har fortsatt seks søknader om sertifisering under vurdering, så det er sannsynlig at det kommer flere droneprosjekter i nær fremtid.

Nedenfor ser du en reportasje fra da UPS' prøveprosjekt i Raleigh hadde oppstart tidligere i år:

Powered by Labrador CMS