Bedre kunnskap om sammenhengen mellom varelevering og husholdningers handlemønster er ett av målene i forskningssamarbeidet. Foto: Astrid Bjørgen/SINTEF

Bylogistikk-samarbeid

Nytt internasjonalt samarbeid har nøkkelen til effektiv og miljøvennlig by-logistikk

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

INTEF og NTNU har inngått samarbeid med University of Washington, Göteborgs universitet og Chalmers om å finne nye løsninger for by-logistikk, tjenester for sisteledds-distribusjon, og hvordan by-logistikk skal bli en naturlig del av offentlige planprosesser og planlegging av fremtidens byer.

Mangel på data om vare- og servicetransport, og hvordan godstransport og varelevering kan innlemmes i byplanlegging, er blant temaene partene vil samarbeide om for å utvikle felles prosjekter.

– Målet er å øke bevisstheten om betydningen av by-logistikk for å utvikle bærekraftige byer og lokalsentra. Det krever kunnskap om sammenhengen mellom varelevering og husholdningers handle- og reisemønster, sier seniorrådgiver Astrid Bjørgen i SINTEF.

– En bærekraftig by-logistikk krever kunnskap om sammenhengen mellom varelevering og husholdningers handle- og reisemønster, sier seniorrådgiver Astrid Bjørgen i SINTEF.

By-logistikk omfatter vare- og tjenestetransport i byer og tettsteder, i tillegg til den tradisjonelle varetransporten.

Aktuelle løsninger kan være varedistribusjon med laste-sykkel, el-varebiler, pakkeautomater, digitale nøkler, konsolideringssentre, samlast-/mikroterminaler og mobilitetsstasjoner. Samtlige løsninger kan gjøre sisteledds-leveranser mer effektive og miljøvennlige.

Samler banebrytende arbeid

Ifølge Bjørgen ble partnerskapet Aurora Urban Freight lansert i 2020, og samler banebrytende arbeid fra ledende forskningsinstitusjoner på nordlige breddegrader.

- Gjennom Aurora-samarbeidet får SINTEF og NTNU muligheten til kunnskapsutveksling med de fremste miljøene innen by-logistikk. Urban Freight Lab ved University of Washington i Seattle er et strategisk forskningssamarbeid mellom offentlige etater og private aktører som store vareeiere og transportører, der byområdene benyttes som laboratorium for å teste ut løsninger, forteller SINTEFs seniorrådgiver.

I tillegg inkluderer Aurora Urban Freight samarbeid med bylogistikk-nettverket i Gøteborg, som består av Göteborgs universitet og Chalmers tekniska högskola, og som involverer industripartnere gjennom f.eks. Volvo Research and Educational Foundation.

Kunnskaps- og studentutveksling

Aurora Urban Freight skal legge til rette for samarbeid mellom skandinaviske og nordamerikanske mobilitetsforskere gjennom forskerprosjekt, felles konferanser og studentutveksling.

– Internasjonalt samarbeid innen mobilitet og by-logistikk legger til rette for utveksling av ideer, forskningsmetoder og verktøy som kan brukes for å skaffe bedre data og heve kunnskapsfeltet på flere områder. Valle-programmet ved University of Washington gir en unik mulighet for studentutveksling med skandinaviske land, sier Bjørgen og fortsetter:

- Dette programmet kan bidra til at studenter blir involvert i prosjekter som støttes av universitetene og som er tuftet på virkelighetsnære problemstillinger, forteller Bjørgen.

I lys av økende bevissthet rundt varelevering og logistikkutfordringer i byer og tettsteder tilbyr NTNU i samarbeid med SINTEF og kunnskapsmiljøet i Gøteborg etter- og videreutdanningskurset, By-logistikk, våren 2021.

Powered by Labrador CMS