Lørdagsomdelingen er forlengst historie, og nå forsvinner også A-post.
Lørdagsomdelingen er forlengst historie, og nå forsvinner også A-post.

A-post kuttes: 550 jobber ryker i Posten

Stortinget har bestemt seg. A-posten skal vekk. Da ryker samtidig 550 stillinger i Posten Norge.

Publisert

Transportkomiteen på Stortinget har levert sin innstilling om Postens fremtid. Konklusjonen er at A-posten kan fjernes for at Posten skal spare penger.

Konsekvensen av at A- og B-post samles til én adressert brevstrøm blir at all post leveres etter to dager, i stedet for henholdsvis én og tre dager.

Ni terminaler blir til tre

Det betyr at ni brevsorteringsterminalene i Norge skal sentraliseres til tre, og derfor må Posten si opp ansatte ved seks norske terminaler: Trondheim, Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke, ifølge VG. Det betyr kutt på rundt 550 stillinger.

Det formelle vedtaket skal fattes i Stortinget den 29. november. Frem til da kan det komme mindre forslag eller endringer, men A-posten og arbeidsplassene er og blir borte.

- Det er klart at når det blir varslet om nedbemanning så skaper det en frykt og usikkerhet blant enkeltpersoner som blir berørt. Men Posten er kjent for å gjennomføre gode omstillinger og derfor har vi også bedt Stortinget om god tid til å gjennomføre denne endringen, sier Postens pressesjef John Eckhoff til Dagbladet.

Kuttet 1000 stillinger i året

Digitaliseringen har ført til store endringer for Posten de siste 20 årene, og kutt og omstillinger er ikke noe nytt for bedriften. I årets første ni måneder falt adressert brevvolum med 11,7 prosent i Norge, mens fallet de siste årene har vært på mellom 5 og 8 prosent i året.  

I sitt avskjedsintervju med Moderne Transport tidligere i høst sa den avgåtte Posten-sjefen Dag Mejdell at Posten på 2000-tallet har kuttet i snitt 1000 årsverk i året.

I Mejdells periode fra 2006 til i høst er antall postkontor redusert fra 309 til 34.