Flyttet inn hos Kuehne+Nagel

OSLO: Adm. direktør Mona Juell (46) i GSL (Global Ship Logistics) er svært tilpasningsdyktig og vant med sceneskifter. Nå ser hun store utviklingsmuligheter med ny terminal og Kuehne+Nagel som eier.

Publisert Sist oppdatert

For en måneds tid siden flyttet GSL (Global Ship Logistics) fra Skur 75 i Oslo Havn til en 11.000 m2 stor nyoppusset terminal i Persveien 22 på Ulven i Oslo. Nå kan det verdensomspennende selskapet operere fra en topp moderne terminal i det tidligere Tine-bygget på Ulvensplitten i felleskap med Kuehne+Nagel som leier Persveien 22-26.

”En god mor”

- En blir stående stille når en er alene. Det er derfor viktig at vi er flere som står sammen. Med en ”en god mor” som Kuehne+Nagel i ryggen står vi sterkt, understreker Juell.

Hovedkontor og administrasjon vil fortsatt ha tilhold på Bekkelagskaia. Mens Bring var selskapets underleverandør fra terminalen i Oslo Havn, styrer Juell & Co nå ”butikken” selv.

Selv om GSL i dag er 100% eid av Kuehne+Nagel, er selskapet fortsatt eget AS med 130 millioner kroner i omsetning ifjor. GSL har i dag 31 ansatte, med henholdsvis 16 og 15 ansatte i Oslo og ved Rotterdam-kontoret.

- Jeg har følelsen av å være med på en reise hvor vi sitter i førersetet. Vi blir ikke, som mange tror, spist opp av Kuehne+Nagel. Derimot er det to velfungerende og solide aktører som har slått seg sammen til en solid, global logistikkaktør, understreker Juell.

Global Ship Logistics transporterer skipsutstyr og reservedeler over hele verden med båt, bil og fly. Selskapet er spesialist innen den globale rederinæringen og håndterer 40.000 ordrer årlig og forsyningslogistikken til 500 skip.

- Vi har også en spesialisert avdeling som administrerer og håndterer logistikken i forbindelse med konvertering av skip ved verft hvor som helt i verden, forteller Juell.

I 2007 ble GSL overtatt av J. Martens som igjen ble kjøpt av Kuehne+Nagel ifjor. Mona Juell ble ansatt som divisjonsdirektør i J. Martens for Ship Spares Logistics og adm. direktør i Global Ship Logistics 1. januar 2009.

Allsidig speditør

Juell har vitnemål fra både "Shipping Akademiet" og "Speditørskolen" og startet i bransjen for 25 år siden, mange av dem i utlandet. I løpet av disse årene har hun vært innom befrakterrollen innen sjø, bil og fly. Kystfrakt, bilbefraktning, Ro-Ro, flyfrakt og oversjøiske transporter er begreper Juell er godt kjent med. Hun har vært tilknyttet Logistikk- og transportindustriens Landsforening (LTL) i 15 år. Hun er nå styreleder i LTL, Østlandet på andre året.

Juell er genuint glad i bransjen, og hun er opptatt av at bransjen får anerkjennelse for det den gjør.

- Vi vet at en internasjonal transport kan passere over 16 forskjellige målestasjoner og krever over 50 forskjellige dokumenter fra dør til dør. Det burde ikke være vanskelig å forstå at de som utfører disse oppdragene er utrolig dyktige mennesker med høy internasjonal kompetanse. Dette må bransjen forstette å få frem.

Den internasjonale dimensjonen ved logistikkbransjen er attraktiv for Juell. Hun setter også stor pris på å få reise og treffe kunder og agenter i andre land. Juell vokste opp i Spania, England og Skottland som følge av foreldrenes jobber. Hun var tilbake igjen i Norge som 14 åring, da hadde hun gått på seks forskjellige skoler i tre land. Den omflakkende tilværelsen har bare økt lysten til å lære mer om andre kulturer.    

Hun er opptatt av at vi ikke blir så tilpasningsdyktige at vi glemmer vår identitet. Nå står vi foran en ny høytid, og feiring av høytidene er en viktig del av Juells liv.

- Det er viktig å holde på høytidene for mennesker i alle kulturer, selv om en er på reise, jobb eller bosetter seg i andre land. Hvis du ikke vedlikeholder røttene, risikerer du å bli overtatt av andre kulturer og miste egen identitet, sier Juell.

Nå ser hun frem til julemiddag og kalkun. Den tradisjonelle juleribben har måttet vike plassen for den engelske tradisjonen. For øvrig feires julen på norsk vis med pakker julaften og familiesamling første juledag.

- Jeg gleder meg alltid til jul og nyttår, sier Mona Juell.