SKJERMMIKS: En akkurat passe miks mellom skjerm og brytere mener Scania de har funnet med nye Smart Dash.

Nytt dashbord skal lokke unge sjåfører

TRYSIL: Fra april rulles det nye dashbordet fra Scania ut i markedet. Litt av tanken har vært å rekruttere og beholde unge yrkessjåfører.

Publisert Sist oppdatert

Det bør også nevnes at en av hovedgrunnene til at det nye dashbordet kommer, er for å kunne oppfylle GSR-kravet. Det handler blant annet om varsling av myke trafikanter rundt bilen.

Scania-interiør med det nye Scania Smart Dash ble først vist i september 2023. Det er et helt nytt dashbord for lastebiler som består av to displayer, førerdisplayet foran føreren og senterinformasjonsdisplayet som er en berøringsskjerm tilgjengelig i to størrelser – 10,1 eller 12,9 tommer. 

Føreren kan gi input via berøringsskjermen, ved å trykke på knapper eller ved stemmestyring, men sistnevnte er litt forsinket og kommer sannsynligvis ut på høsten. Scania har nøyd seg med en balansert blanding mellom fysiske og digitale kontroller, og styrer unna den vanlige feilen på mange av dagens personbiler ved å gjemme vitale funksjoner ett eller to nivåer ned i en meny.

– Det nye oppsettet kommer samtidig som en omgjøring av det elektriske nettet bilene, forteller John Lauvstad, direktør Kommunikasjon, branding og bærekraft i Norsk Scania.

Men hele veien har det vært viktig å beholde ergonomien, altså hvor lett det er å finne de funksjonene du trenger.

– Vi fjerner ikke brytere for det skal fortsatt være raskt og enkelt å finne, kommenterer Lauvstad.

Det skal med andre ord forbli slik Scania-sjåførene er vant til, at de fysiske knappene vil sitte plassert samme sted på ulike modeller uavhengig av utstyrsnivå.

Powered by Labrador CMS