Sterkere og mer effektive

SKARNES: Lilleseth Kjetting AS på Skarnes kan denne vintersesongen tilby en ny kjettingtype som både har bedre effekt og lengre levetid enn konvensjonelle piggkjettinger.

Publisert Sist oppdatert

Den nye kjettingtypen har U-brodd med firkantede pigger. Slike kjettinger ble utprøvd hos et større renovasjonsselskap ifjor, og resultatet var overbevisende. – I praksis viser det seg at den nye kjettingen har 15–20% bedre gripeevne enn konvensjonelle piggkjettinger, sier salgsleder Stian Østerhaug.

- Det er ofte avgjørende under vanskelige kjøreforhold. Noe annet er at holdbarheten er bedre enn på de fleste piggkjettinger. Det skyldes konstruksjonen med U-brodd. Når selve piggene er slitt ned, er det fortsatt brodden som går i veibanen, og da slites ikke resten av lenken så raskt som man ser på en del andre konstruksjoner. For øvrig er de nye kjettingene i herdet borstål av beste kvalitet.

Østerhaug forteller at vinteren 2010/11 blir første sesongen at den nye kjettingtypen er i vanlig salg. Da får man snart se hvordan interessen er i markedet. Den nye kjettingtypen koster 10 % mer enn konvensjonelle kjettinger, men Østerhaug mener bedre egenskaper og økt levetid mer enn oppveier for dette.

Den nye U-brodden med firkantede pigger leveres både på vridd kjetting og på firkantet kjetting. Sistnevnte er da nærmest for lettkjetting å regne. På vridd kjetting finnes løsningen 6, 7, 8, 9, 11 og13 mmog på firkantkjetting i 7, 10 og 5,7 mm. Dessuten leveres kjettingene både som tettlenket og med standard tverrlenkeavstand, samt som styrekjetting, sistnevnte både i konvensjonell utførelse og som såkalt helflytende.

Kjettingstrammer

Til den nye kjettingtypen er det også tatt frem en ny type kjettingstrammer for lastebiler. Den består av65 mmstålwire med kjettinghemper i metall og en egen skrallefunksjon som gjør strammingen enkel og effektiv. Dette bør være et interessant produkt for bruksområder hvor man ikke får strammet tilstrekkelig med kjettingens egen strammemekanisme.

Ut over den nye kjettingtypen har Lilleseth Kjetting et meget bredt program av konvensjonelle piggkjettinger, lettkjettinger og spesialkjettinger for omtrent alt av hjulgående utstyr som trenger å sikre hjulene mot å skli, fra små ATV’er og trucker via biler i alle størrelser til traktorer, skogsmaskiner og anleggsmaskiner. Kjettinglageret er imponerende. – Vi satser på å ha et stort lager av det meste. Kjettinger, særlig til biler, er nærmest hyllevarer som kundene forventer å få straks. Får du stopp i en kontroll fordi du mangler kjettinger, så er det selvsagt snakk om å få nye levert mest mulig umiddelbart, sier Østerhaug. Her skyter lager/logistikkmedarbeider Mikael Tyrkiel inn at firmaet har PC-basert lagerstyring for at man kontinuerlig skal kunne vite beholdningen av hver enkelt type, og selvsagt hvor alt ligger på lokasjon. Ny lagerhall ble tatt i bruk nylig, så bedriften har plass til enda mer kjettinger og annet utstyr enn tidligere.