”Nå er vi i Tipping Point”

OSLO: IT-verden er bokstavlig talt inne i en sky og står overfor voldsomme endringer. Feil valg av ERP-løsning til bedriften nå kan få store konsekvenser.

Publisert Sist oppdatert

På konferansen ERP-systemer 2011 i begynnelsen av juni, kunne BIs studierektor Bo Hjort Christensen fortelle at IT-bransjen nå befinner seg i brytningen av to teknologibølger. Snart sitter hver av oss med en ”klient” og jobber mot en nettsky, ofte beskrevet som Cloud Computing.

Den prisbelønte journalisten og forfatteren Malcolm Gladwell skrev i 2000 boken ”The Tipping Point”. Når en overgang defineres som ”Tipping Point”, er man ifølge Gladwell inne i en kritisk fase som gjerne kommer overraskende.

- Nå er vi i ”Tipping Point”. Det gjelder å ikke velge de systemene som har begrensninger fra forrige teknologibølge, sa Hjort Christensen under foredraget mens han fektet med armene.

Cloud Computing

Vi er på vei bort, enten vi liker det eller ikke, fra dagens tradisjonelle PC-bruk og inn i det globale begrepet/fenomenet/systemet Cloud Computing.

Kort fortalt betyr dette at vi er på vei inn i et nettbasert system hvor det man produserer av data lagres på et datasenter som kan befinne seg hvor som helst i verden. Man får tilgang til det man trenger av programmer, men ikke fra programmer på egen maskin. Alt av programmer finnes i nettskyen (Cloud), og man benytter det man har behov for. Dette betyr at kostnader i form av lisenser og drift av egne servere utgår. Istedet betaler man for å leie servere og bruk av de programmene man bruker. Ekspertene sier kostnadene med nettsky-løsningen vil være langt billigere enn dagens IT-kostnader, men hvor mye strides de lærde om.

- Norge henger etter

De aller fleste av oss benytter ikke alle programmene som ligger på PC’en, selv om man både har dem og betaler for dem. Foredragsholder og teknologianalytiker i myMAYDAY.com, Helge Skrivervik, tok opp dette på følgende vis ved å se ut i salen og spørre:

- Hvor mange her vet hvilken programvare de har i sin TV?

Spredt latter i salen kunne tolkes dit hen at slik går man selvfølgelig ikke rundt og vet noe om.

- Er det ikke merkelig at vi skal gå rundt og vite hva slags programvare det er i PC’en for å kunne løse ulike oppgaver? Men snart er det slutt, fortsatte Skrivervik.

Skrivervik mener for øvrig vi nordmenn ikke har hengt med i timen i utviklingen av Cloud Computing. Amerikanske myndigheter har satt av 20 milliarder dollar (av et IT-budsjett på 80 mrd.) til Cloud-formål. Slike tilstander er vi langt unna i oljerike Norge.

- Norge er sist i klassen når det gjelder Cloud Computing, og årsaken er at vi har det for godt, sa Skrivervik.

Forplanter problemet

Hjort Christensen og Skrivervik tror den tilbakelente holdningen kan få flere følger. Rundt om i verden bygges det gigantiske datasentere, hver av disse store nok til å dekke hele Norges behov. Slike sentere er verken under bygging eller planlegging i Norge, så vidt Moderne Transport forstår. Det betyr ”våre” sentere kan ende opp i andre land, og at viktig verdiskapning og kunnskap forsvinner ut av landet.

Kanskje forsvinner kontrollen også. Hjort Christensen tok opp problemet på følgende måte:

- Problemet med en sky, er at det ikke finnes noe mer ustabilt.

Den åpenbare utfordringen med å ha all data liggende et annet sted, er den sårbare situasjonen man kommer i dersom nettlinjene kollapser. Og, som Bo Christensen formulerer det, hva skjer om skyen blåser bort (les. senteret der dine data er lagret går konkurs)? Trolig vil det komme garantiordninger som gir svar på disse spørsmålene.

De to foredragsholderne mener at norske bedrifter raskest mulig må akseptere at det må forandringer til for å henge på i Cloud-vinden. Skal man tro en fersk KPMG-undersøkelse, bør viljen til å tenke nytt være der. Undersøkelsen viser at 48% av de ansatte ute i bedriftene mener de jobber med IT-systemer som er direkte ødeleggende eller antikvariske.

Men forandringer skjer også gradvis i bedriftene uten at man nødvendigvis legger så godt merke til det. Mindre bruk av e-post er et godt eksempel. E-post erstattes av andre funksjoner som sosiale medier eller instant messaging (IM) – ofte bygget inn som en del av bedriftens ERP-system (Enterprise Resource Planning).

- Spør du en 12-åring i dag om han bruker e-post, får du spørsmål tilbake om hva e-post er, sier Hjort Christensen.