• Lager
  • It og supply chain
  • Godstransport
  • Mtvarebil.no
  • Stilling ledig

Meny

  • Lager
  • It og supply chain
  • Godstransport
  • Mtvarebil.no
  • Stilling ledig

Hva skjer post covid?

Dette året har stått i koronaens tegn. Transportsektoren har stått overfor nye utfordringer, men har stort sett klart å holde hjulene i gang.

Grønn bølge skyller over Europa?

Jeg har tidligere i denne spalten skrevet om de initiativene som kommer fra Europa og EU når det gjelder å gjøre transportsektoren mer miljø- og klimavennlig. Siden European Green Deal i desember i fjor, har vi vært gjennom en pandemi. Mye tyder likevel på at visepresident Frans Timmermans fortsatt har foten godt plantet på gasspedalen i arbeidet med å få til en mer bærekraftig transportsektor.

Vi er alle i samme båt

Koronaviruset har ikke bare stengt ned hele samfunn og stater; pandemien har sannsynligvis også endret måten vi tenker rundt handel og transport fremover. Verden er i forandring, men hva slags endring står vi overfor på andre siden av krisen?

– Ikke glem oss i korona-krisen

Mens korona-viruset herjer faller norske havner mellom to stoler og taper til vei og bane.

Fremtidens havner tar form i nord

Havnene langs vår lange kyst skal fortsatt være «navet» for frakt av gods og passasjerer. Havnene er også tilrettelegger for næringsutvikling, som igjen innebærer verdiskapning langs hele kysten vår.

Vil veiprising gi konkurranse på likere vilkår?

En gjenganger i samferdselspolitikken er hvordan en skal utnytte de ulike transportformenes komparative fortrinn. Videre har den tidligere samferdselsministeren i forbindelse med kommende Nasjonal transportplan (NTP) fremhevet viktigheten av å «få mer for pengene» i fremtidige samferdselsprosjekter. Det har vært flere store kostnadssprekk innen vei og bane de siste årene.

Fremtidens havner

Arnt-Einar Litsheim i Norske Havner tenker høyt om hvordan norske havner vil se ut de neste tiårene i denne kommentaren.

Norge og Europa – havnenes plass i transportsystemet

Nylig vedtok Stortinget en ny havne- og farvannslov. Selv om regjeringen ønsket en liberalisering av reglene for å hente utbytte fra havnekapitalen, valgte Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget å stramme dette betraktelig inn. Dermed ble det mer i tråd med det opprinnelige forslaget fra Havnelovutvalget som ble nedsatt i 2016. Videre ble dagens ansvarsfordeling i farvann i stor grad videreført, selv om anløpsavgiften ble omdøpt til farvannsavgift. Norske Havner og andre maritime organisasjoner har vært sentrale aktører for å få et regelverk som er godt tilpasset havnene.

Viktig budskap i enkelt format

Hvordan må havnene tilpasse seg fremtidens krav og forventninger? Ny rapport retter søkelys på dette spørsmålet, opplyser organisasjonen Norske Havner.

Regjerings-nei til CO2-fond

Stortinget sa torsdag nei til forslaget om CO2-fond til næringstransporter.

- Ett stort lysglimt - ellers et moderat kystbudsjett

- Det er svært positivt at regjeringen vil etablere tilskuddsordning for effektive og miljøvennlige havner i 2019 med 50 millioner kroner. Dette er en god start på en ordning havnene har etterlyst i flere år og som vil være et viktig tiltak for å realisere godsoverføring til sjø.

Dette mener Norske Havner

Havnelovutvalget presenterte 1. mars forslag til ny havne- og farvannslov. Forslaget inneholder flere større endringer fra dagens lov, og Norske Havner påpeker de tre viktigste endringsforslagene.

Redaktør:
Øyvind Ludt

Ansvarlig redaktør:
Thomas Witsø-Bjølmer

Salgssjef:
Kenneth Johnsen

Selger:
Finn Mobæk

Selger:
Trine Johannessen


All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten

Besøksadresse:
Sofiemyrveien 6D
1412 Sofiemyr

Redaksjon:
[email protected]

(+47) 66 82 21 21

Postadresse:
Postboks 11
1411 Kolbotn

Salg:
[email protected]

Annonsering

Tips oss

Personvernerklæring