GJENGEN BAK: OmniMod stilte mannsterke på Element Logics kundeforum. Fra venstre: Sander Engevik, Tobias Drage Roti, Lars Breirem, Aksel Næstby, Eivind Dogger og Anna Mjønerud Gjestvang.

Vil bli Norges neste lagereventyr

KLØFTA: OmniMod har patentert en unik og fleksibel lagerteknologi. Med Element Logic på laget, er gründer Tobias Drage Roti sikker på at løsningen blir det neste store, norske teknologieventyret.

Publisert Sist oppdatert

Gode kontakter innen logistikkverden overbeviste daværende NTNU-student Tobias Drage Roti om at den tyverisikre sykkelen ha jobbet med ikke var verdt å satse på, men at det var uløste utfordringer innen automasjon på lageret som var viktigere å løse.

OmniMod kan for eksempel stå utenfor et AutoStore-anlegg og ta pakkene videre, enten det er ren sortering eller sendes til for eksempel pakking.

Som sagt så gjort. Og 2. januar 2020 fikk Drage Roti ideen til det som først ble hans masteroppgave og etter hvert er blitt til startup-selskapet OmniMod, som han startet sammen med medstudent Seva Karpov. Det Drage Roti mener selskapet sitter på er hva han kaller «The missing link in warehouse automation».

Systemet er på samme tid enkelt, men komplisert og fascinerende. En flate med roterende små hjul som kan sende sortere, sekvensere, konsolidere og bufre både pakker, poser, produkter uten emballasje og hva det skulle være.

Flere funksjoner og større fleksibilitet

OmniMod består av et sorteringsbord med enheter som enkelt kan byttes ut ved behov.

Selv kaller Drage Roti OmniMod for et «smart 2D beltebånd». Ved første øyekast ser det ut som en litt fancy sorteringsløsning, men det smarte og unike ligger i programvaren og i bruk av kunstig intelligens.

- Jeg blir småfornærmet når folk kaller det en sorteringsmaskin. Det er et AI-verktøy, som bestemmer når og hvor pakkene skal sendes, og det åpner for langt flere muligheter enn enkel sortering. Mange av sorteringsløsningene har behov for en sekvensering, en ruterekkefølge for eksempel, og det kan vi ordne bedre enn en vanlig sorteringsmaskin, sier Drage Roti.

SISTE VERSJON: Den siste versjonen av OmniUnit har større hjul og skal tåle litt mer enn den forrige generasjonen.

- Hovedforskjellen mellom OmniMod og en conveyor, er at vi kan ha mye flere funksjoner og har større fleksibilitet. Det vil ikke ta lang tid før vi kan konkurrere med de største og raskeste sorteringsløsningene, og være rimeligere, forklarer Drage Roti.

Han viste frem produktet på Element Logics kundeseminar onsdag. Element Logic har investert i OmniMod, og skal bidra til å skalere opp og kommersialisere systemet.

- Vi har stor tro på OmniMod, og det er et veldig godt supplement til AutoStore, sier Element Logics administrerende direktør i Norge, Mats Bjerkaas.

- Element Logic har bidratt til å kommersialisere AutoStore. Dette er noe de kan. Nå håper jeg de kan gjøre noe av det samme for OmniMod, sier Drage Roti.

Demonstrasjon

På kundeseminaret demonstrerte OmniMod live hvordan man kan sekvensere, sortere og bufre pakker, som plukkes fra en AutoStore.

Pakkene kommer inn på OmniSystemet, som i dette tilfellet besto av et grid på 4x2 meter, bygget opp av åtte moduler på én ganger én meter. 18 pakker ble foret opp på gridet i en tilfeldig rekkefølge, og systemet sekvenserte, bufret og sorterte pakkene ned i to ulike utskyt og i riktig rekkefølge. Se demonstrasjonen her:

Kameraer over modulen danner et komplett bilde av hele systemet, og brukes til å styre pakkene.

Under demonstrasjonen virker det som om pakkene beveger seg litt unaturlig og unødvendig mye. Drage Roti forklarer dette med at AI-systemet hele tiden jobber for å test ut og optimalisere systemet. Slår man av AI-læringen vil pakkenes «oppførsel» se litt «smoothere» ut. 

OmniMod bruker vision-teknologi til å styre systemet, og over hver modul på én kvadratmeter er det montert et kamera. Så lenge OmniMod får informasjon om hvilken rekkefølge pakkene kommer inn i systemet, trengs ikke strekkode eller annen type identifisering av pakkene for at systemet skal ha oversikt, selv om slike løsninger også kan brukes.

Lærer

Omnimod bruker AI-teknologi og maksinlæring til å hele tiden bli bedre og å optimalisere prosessene slik at det gjøres mer effektivt, smidigere og med mindre energibruk.

- Magien skjer i programvaren, Kameraet over OmniModulen ser ned og gjenkjenner hver eneste pakke og tracker den, uansett om det er en eske, pose eller hva som helst. Det er planleggings-AI-en som er vår «secret sauce» og som gjør systemet unikt, sier Drage Roti.

Testet hos Helthjem

Slik så OmniMod-anlegget som Helthjem testet i vinter. Det ble brukt til sortering av pakker ned i bur.

Lære har også OmniMod gjort i en periode der systemet er blitt testet ut hos Helthjems terminal i Vestby, der systemet ble testet ut til enkel pakkesortering. CEO i Helthjem Anders Lunde Angen liker løsningen og er spent på fortsettelsen.

- OmniMod er distribusjonens svar på AutoStore. De har revolusjonert hvordan sortering og sekvensering gjøres, og dette vil bidra til at vi kan møte kundenes økende behov, sier Lunde Angen om systemet.

Hardwaren som ble testet hos Helthjem er den samme som OmniMod stilte ut under Element Logics kundeforum.

Når OmniMod nå skal kommersialiseres og tilbys til markedet, er det en oppgradert versjon av hjulene (OmniUnit) som og OmniModulene skal bygges opp av. De har litt større hjul og vil være raskere og tåler mer støv og fuktighet.

Systemet består av moduler på 1x1 meter, og kan enkelt bygges ut omtrent så stor som man vil. Anlegget HeltHjem testet bestod av totalt 12 OmniModuler satt sammen til Et OmniSyystem og et areal på seks ganger to meter, mens testen på kundeforumet ble gjort på et areal på fire ganger to meter.

Oppbyggingen av OmniMod-systemet:

OmniUnit er den fundamentale fysiske byggeklossen i OmniMod.
Kombinerer du flere OmniUnits får du en OmniModul på 1x1 meter.
Setter du sammen OmniUnits, bygger du et OmniSystem, som kan være akkurat så stort du ønsker.
Powered by Labrador CMS