Alle vinnerne samlet på scenen under prisutdelingen fredag kveld.

Her hedres de beste innovasjonene til lageret

WIEN: Kjente produsenter som Jungheinrich, Still og SSI Schäfer vant alle Ifoy-priser fredag kveld. Det gjorde også ferskere selskaper som Safelog, Ravas og Brightpick.

Publisert

Ifoy-prisene (International Intralogistics and forklift of the Year) ble delt ut Wien fredag kveld. Ifoy er kjent som «internlogistikkens Oscar-pris» og hedrer de mest innovative nyhetene til lageret og produksjonslinja.

Juryen får en grundig innføring i alle produktene under Ifoy Test Days, før de tar en avgjørelse. Her er juryen på jobb ved Brightpicks utstilling i Dortmund.

Kåringen gjøres av en jury bestående av 24 fagjournalister fra 18 land, og baserer seg på svært gjennomarbeidede vitenskapelige undersøkelser og reelle tester av produktene og løsningene. Undertegnede, Moderne Transports redaktør Øyvind Ludt, er Norges representant i juryen. I år ble prisene delt ut i fem ulike kategorier i tillegg til ekstrakategorien «årets startup».

Alle produktene som søker om å bli kandidat til en Ifoy-pris går først gjennom en screeningprosess, der innovasjonsnivå blir sjekket – bringer dette produktet over hodet noe nytt til torgs? De som overlever den prosessen, må så godkjennes av juryen.

Deretter blir kandidatene utsatt for en streng innovasjonssjekk utført av ledende eksperter innen relevante fagfelt – blant dem Moderne Transports egen trucktester, Theo Egberts. Alle kandidatene undersøkes nøye, og måles opp mot sine konkurrenter i markedet. Bringer de noe nytt, innovativt og ikke minst nyttig, så ligger de godt an.

Høytløftende lagertruck

Vinner: Jungheinrich, EJC 112i
Nominert: Crown ESR 1200

I kategorien høytløftende lagertruck var det en jevnt konkurranse mellom skyvemasttrucken Crown og ESR 1200 og ledetrucken Junghinrich EJC 112i. Selv om Crowns løsning kom med en unik løsning for vibrasjonsdemping av masten, var det Jungheinrich som vant prisen. Med kompakt utforming og enestående ytelse setter EJC 112i en ny standard, spesielt med tanke på at dette er ment å være en rimelig innstegsmodell. Trucken har et svært kompakt og energitett litiumbatteri, som gjør at totallengden kan begrenses og svingradiusen minimeres. Med kapasitet til å løfte 1200 kg opptil 2,9 meter og god restkapasitet helt opp til 4,7 meter (650 kg) er trucken et enestående verktøy på et trangt lager eller i en butikk.

Mobil robot

Vinner: Still EXV iGo
Nominerte: Induros (Innok Robotics) og Soto (Jungheinrich)

Still EXV iGo er en automatisert palletruck som er bygget som AGV fra bunnen av, og den blir serieprodusert. Det betyr at terskelen for å automatisere truckene er lavere, siden anskaffelse av en AGV nå vil ligne mer på å kjøpe en truck enn et stort prosjekt. Planen til Still er å bygge 1000 slike trucker i året med en leveringstid på bare 15 uker. Hver leverte truck, vil også ha en digital tvilling i Stills servere, noe som gjør vedlikehold enkelt og rimeligere. Trucken har en kapasitet på 1600 kg og kan løfte opptil 3,8 meter og kjører i opptil 7,2 km/t. Sammen med et intuitivt og enkelt web-basert brukergrensesnitt, kan EXV iGo være en enkel måte å automatisere lageret på, spesielt for små og mellomstore bedrifter.

Stasjonær robot

Vinner: SSI Schäfer SSI Piece Picking
Nominert: SLS600 (HWArobotics)

SSI Piece Picking er en automatiserte plukkløsning levert i en modul som kan håndtere opptil 1200 plukk i timen. Undersøkelser viser at en investering i løsningen kan være tilbakebetalt i løpet av ett år om SSI PP erstatter en manuell plukkprosess i et anlegg med treskifts drift. Systemet håndterer gjenstander som er kubiske, sylindriske, rørformede og de fleste andre former. Systemet er svært kompakt, kan settes i drift hos kunden i løpet av en dag. Selve plukkemekanismen er en portal-robot med sugekopper som tilbyr god fleksibilitet og kan håndtere ømfintlige varer ved å plassere dem forsiktig og rolig.

Integrert kundeløsning

Vinner: Safelog hos Mercedes
Nominert: Agilox hos BMW

I denne kategorien konkurrerte to leverandører av mobile roboter som har levert løsninger til to ulike bilfabrikker. Mercedes-Benz’ produksjonslinje for E- og GLC-klasse i Sindelfingen skulle moderniseres og fokus var på åpenhet i alle intralogistikk-forsyningsprosesser samt nødvendig datainnsamling og evaluering. Fra fabrikken leves i snitt ett kjøretøy hvert 90. sekund og flyt i prosessene er et must. Til dette anlegget har Safelog levert 350 AGV-er og et pick-by-light-system som forsyner produksjonslinjen med deler. En digital tvilling av anlegget overvåker hele tiden driften og sørger for lynrask feilretting og tidlig vedlikehold. Dette har redusert nedetiden med 40 timer og gir en oppetid på 99,7 til 99,9 prosent. Med tanke på at én times nedetid ved en slik fabrikk koster opptil 1,5 millioner euro, er dette avgjørende.

Årets spesialkategori

Vinner: Ravas iCP Plate Scale
Nominerte: Globe XLP80 og Toposens ECHO ONE

Ravas iCP Plate Scale er det første vektsystemet som kan integreres i et gaffeltbord på en truck der målingen er godkjent for fakturering av kunder. Systemet sørger for at vekten av godset som løftes registreres automatisk, uten at føreren av trucken trenger å stoppe opp – noe som effektiviserer prosessen og dermed sparer kostnader. Nøkkelen ligger i smarte algoritmer som tar hensyn til fart, kjøreretning og truckmontert utstyr.

Årets startup

Vinner: Brightpick Autopicker
Nominerte: BOX ID Process Guard, mocci Smart Pedal Vehicle, Cybrid Exoskeleton

Brightpick Autopicker kombinerer AGV og plukkløsning i ett. AGV-en kjører rundt i lageret og henter ut kasser fra reoler, mens AGV-en kjører til neste lokasjon, plukker en robotarm gjenstander fra kassen og legger den i en mål-kasse. Ved neste lokasjon settes kassen på en ledig plass i hylla før neste kasse hentes ut. På denne måten utnyttes tiden effektivt og plukkeffektiviteten blir høy. Alt styres av 3D vision-teknologi, AI, robotteknologi og egenutviklet programvare. Systemet kan pukke en lang rekke ulike produkter, som kjølt og tempererte matvarer, farmasøytiske produkter, medisinsk utstyr, emballerte varer, kosmetikk, elektronikk og tekstiler i plastemballasje. Ifølge Brightpick kan kostnadene ved plukk halveres fra et tradisjonelt gods-til-person-system.

Nedenfor finner du «karakterkortet» til alle Ifoy-kandidatene, som er vurdert etter strenge kriterier for markedsrelevans, kundenytte, innovasjonsnivå og funksjonalitet. Du kan lese mer om alle årets nominerte løsninger på www.ifoy.org

 

Powered by Labrador CMS