Dette bildet ble tatt fra politihelikopteret fredag ettermiddag. Foto: Politiet

Landets største matvarelager tok fyr

Det er stor usikkerhet rundt følgene etter at Askos sentrallager i Vestby, Norges største lagerbygning og landets største matlager tok fyr fredag.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges største grossist leverer dagligvarer til Norgesgruppen i tillegg til store deler av restaurantbransjen.

Ukjente konsekvenser

I et logistikkperspektiv gir Asko-brannen langvarige utfordringer, som blant annet mangel av frysevarer i den mest hektiske perioden på året.

Vi tenker også dårlig fyllingsgrad på rutene, da halvparten som kjøres ut fra thermo er frysevarer.

Sårbart

Sentralisering har sine fordeler, men viser jo også sårbarheten i tilfeller som Asko-brannen. En kan stille seg spørsmålet om hvem andre kan ta over de store frysevolumene. Mange leverandører blir påvirket når Norges største varehus, med 40% av markedet, blir satt tilbake.

Videre er brann i fryselager med ammoniakk noe av det skumleste som er i lagerbransjen.

En var bekymret for at situasjonen skulle utvikle seg til å bli langt verre. Frykten var at brannen skulle spre seg til et kjølelager. Der brukes det ammoniakk, og da ville røyken straks bli langt mer giftig.

Kommmunikasjonsdirektør Bård Gultvedt i Norgesgruppen kunne fredag kveld ikke si om brannen ville få noen konsekvenser for forbrukerne.

For tidlig

– Det er for tidlig å si noe om omfang og konsekvenser. Men vi har jo flere lagre til disposisjon. Vi får ikke oversikt over konsekvensene før vi kan gå inn i bygningen, og det er ikke aktuelt foreløpig, sier Gultvedt til Aftenposten.

- En forferdelig hendelse

- Godt ingen ble skadd. Men jeg vil jo tro at det fremdeles er overkapasitet i logistikkverden og at det ikke går mange dagene før Asko har full kontroll på vareflyten igjen.

Det sier Per Anders Brattgjerd, daglig leder (General Manager) i Sea-Cargo Agencies, Møre og Midt-Norge.

- Men klart sentrallager er sårbare. Samtidig er jo risikoen for slike hendelser tross alt liten og etter dette kommer jo flere tiltak for å redusere risiko. Sentrallager er nok på lik linje med internett kommet for å bli, sier Brattgjerd til Mtlogistikk.

En truck tok fyr

Det begynte med en truck som tok fyr i sentrallageret. Senere brøt flammene igjennom taket. Politiet fikk den første meldingen klokken 17.10. Senere utviklet det seg til å bli langt mer omfattende. 300 kvadratmeter av taket var tatt av brannen. Taket er isolert med isopor, derfor utvikler det seg svart, tykk røyk.

I 18.30-tiden var imidlertid brannen under kontroll.

Ingen skal ha kommet til skade. De ansatte skal ifølge politiet ha evakuert i tråd med planen.

Politiet måtte dirigere trafikken på lokalveiene i nærheten, men trafikken på E6 gikk greit.

Powered by Labrador CMS