Terje Norddal mottok nylig gullklokke for 25 års tjeneste i Rambøll Norge.

Logistikkmesteren i Rambøll

Nylig mottok en 72 år gammel nestor i logistikk-Norge, Terje Norddal, medaljen for 25 års tjeneste i Rambøll Norge.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På CV`n har han 146 prosjekter der mange sikkert har hatt nytte av at han er en mester i å forenkle komplekse problemstillinger.

Fjelltopp-logistikk

For tre år siden ledet logistikkrådgiveren ved Rambølls avdeling for Forretningsutvikling og Logistikk arbeidet med å planlegge transporten av verdens største teleskop fra Europa til en fjelltopp i Chile.

Sammen med sin kollega Håvard Gaustad Harbo planla han en omfattende logistikkoperasjon av følsomme instrumenter fra et stort antall land og produsenter i Europa til Chile. Kartlegging og analyse av risiko både relatert til rettidig levering og den fysiske transporten, var en viktig del av oppdraget. 

Norddal forteller at teleskopet koster rundt ti milliarder kroner.

- Det skal transporteres ca. 900 speil med en diameter på ca. 1,5 meter laget av glass polert med nanometers nøyaktighet. I tillegg noen større med diameter på opp mot 5 meter og en rekke følsomme instrumenter. Anlegget er etter planen ferdig i 2024. Da vil det European Extremely Large Telescope (E-ELT) være den største optiske teleskopkonstruksjonen som noensinne er bygget. Selve domen rundt teleskopet vil være nesten hundre meter i diameter, av samme størrelsesorden som Colosseum i Roma, forteller Norddal. 

For tre år siden ledet logistikkrådgiveren ved Rambølls avdeling for Forretningsutvikling og Logistikk arbeidet med å planlegge transporten av verdens største teleskop fra Europa til en fjelltopp i Chile.

Mester på nøkkeltall

Den svært kunnskapsrike sivilingeniøren fra NTH (NTNU) med forskerutdanning fra Transportøkonomisk institutt har stor troverdighet i bransjen.

- Nordal er en mester på å kombinere nøkkeltall og resonnementer på en imponerende måte, forteller John Kenneth Selven, avdelingsdirektør i Rambølls avdeling for Logistikk og forretningsutvikling. Han delte ut medaljen til Nordal for 25 års tjeneste på en tilstelning i Rambøll Norge nylig.

Trafikk- og logistikkanalyser

De 11 første årene var Nordal leder av avdelingen, men har de siste 14 årene vært rådgiver på full tid med oppgaver som spenner fra å utvikle nasjonale strategier og løsninger innen transport og logistikk, til mer detaljerte trafikk- og logistikkanalyser for enkeltbygg og -anlegg.

For offentlige og private aktører har han utviklet konsept for veger, jernbaner, havneanlegg, flyplasser og multimodale terminaler, særlig innen godshåndtering. Han har også deltatt i utvikling av nasjonale og lokale godsmodeller.

For private bedrifter har han analysert produksjonsprosesser med sikte på effektivisering, økning i kapasitet eller dimensjonering av produksjonsanlegg og infrastruktur, særlig i situasjoner der logistikk-kostnader er en stor del av det totale kostnadsbildet.

I mesteparten av sin yrkeskarriere har Nordal hatt oppgaver innen sikkerhet ved transport, særlig personsikkerhet. Han har arbeidet med statistisk analyse av vegtrafikkulykker og sjøulykker. Han har også utviklet risikomodeller for sjøulykker (ferjer, hurtigbåter, oppdrettsanlegg).

Norddal har lang og variert erfaring fra offentlige plan- og beslutningsprosesser. Han har bistått private og offentlige aktører med konseptutvikling, kostnadsanalyser, samfunnsøkonomiske analyser og råd ved utvikling av strategier for finansiering og realisering av løsninger innen bygg og anlegg.

Heftig erfaring

Foruten seniorrådgiver ved Forretningsutvikling og Logistikk i Rambøll Norge AS, har han i løpet av sin karriere vært direktør i både Scanciaconsult AS og Rambøll Norge As, adm. direktør i SCC Trafikon AS, generalsekretær i Norske Sivilingeniørers Forening, organisasjonssjef og rådgiver hos rådmannen i Trondheim kommune og forsker ved Transportøkonomisk Institutt (TØI).

Powered by Labrador CMS