Her blokkerer skipet Suezkanelen

Containerskipet Ever Given blir ifølge egyptiske myndigheter liggende på tvers av Suezkanalen i minst to døgn.

Publisert Sist oppdatert

Det 400 meter lange containerskipet mistet kontrollen på vei gjennom Suezkanalen tirsdag, grunnstøtte og la seg på skrå over kanalen. Dermed sperrer hun effektivt en av verdens aller viktigste handelsruter.

Over 100 skip har havnet i et oseanisk trafikkaos som følge av grunnstøtingen.

Flere forsøk på å få det løs har ikke gitt resultat, og skipet kommer trolig til å blokkere kanalen i «minst to dager», opplyser egyptiske myndigheter til Cairo24. . Flere taubåter har forsøk å frigjøre skipet. Det brukes også gravemaskin på land for å få løs baugen på skipet.

Panamaregistrerte Ever Given var på vei fra Ningbo i Kina til Rotterdam. Skipet er det største som noen gang har grunnstøtt i kanalen, og har en lastekapasitet på 20.000 TEU.

Det jobbes både til lands og til vanns for å få løs skipet.
Det jobbes både til lands og til vanns for å få løs skipet.

Suezkanalen forbinder Rødehavet og Middelhavet og er 193 kilometer lang. Rundt 12 prosent av verdens handel går gjennom Suezkanalen, og kanalen er en svært viktig inntektskilde for Egypt.

For tiden er handelen mellom Asia og Europa i ferd med å ta seg opp igjen etter kinesisk nyttår, og store forsinkelser vil få alvorlige konsekvenser for handelen, ettersom den alternative ruten rundt Afrika er sju dager lenger. Dessuten vil forsinkelser øke containermangelen som har preget verdenshandelen de siste månedene og drevet fraktratene til himmels.

Ifølge Suez Canal Authority passerte rundt 19.000 skip gjennom kanalen i 2020, i snitt 51,5 skip daglig, med en nettotonnasje på 1,17 milliarder tonn.

Skipstrafikken hoper seg opp både nord og syd for havaristen.
Skipstrafikken hoper seg opp både nord og syd for havaristen.