FEIENDE FLOTT: Kemaro-feiemaskinen kan gå helautomatisk eller styres via en radiostyring, og den sluker ganske store objekter og små sandkorn.

Robot feiemaskin

BIMO: Denne robot feiemaskinen er splitter ny, og ble presentert for første gang i Norge på Park og anleggsmessen på Lillestrøm i begynnelsen av november.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maskinen produseres av sveitsiske Kemaro og modellen på messen på Lillestrøm heter K900. Maskinen kan «mappes» og dermed jobbe fullstendig fritt og på egenhånd, eller den kan kjøres med en radiostyring.

Automatisk eller radiostyring

Ettersom den kom dagen før messen åpnet, ble demokjøringen på standen til den norske forhandleren Bimo AS utført med radiostyring. Men maskinen slukte i seg alt fra sand og bøss til plastflasker og større lette materialer. Daglig leder Hans Kristian Rønning i Bimo, sier maskinen er IP-sertifisert og at den også fungerer mot våte materialer.

SATSER: Daglig leder Hans Kristian Rønning og Bimo AS følger svært nøye med på robotiseringen av maskiner for feiing og vasking.

Bruksområdene for feiemaskinen er flere, som parkeringshus, store gulv eller verksted- og lagerlokaler. Med en høyde på kun 35 cm, innrømmer Rønning i Bimo at automatiserte lagre eller kranlagre der personer eller vanlige maskiner ikke skal være, er meget interessante for robot-feiemaskinen som bokstavelig talt snur på den berømte «femøringen».

- Den navigerer med laser, men har også støtsensor som gjør at den stopper om den kommer borti noe, sier Rønning.

1000 m2 i timen

Maskinen er batteridrevet og går selv tilbake til ladestasjonen når den trenger påfyll. Driftstiden er ca. fem timer, og den lades opp igjen på 2,5 timer. Feiemaskinen har arbeidsbredde på 90 cm og den dekker over ca. 1000 m2 i timen i normal drift.

For Rønning og hans kollegaer i Bimo AS, er dette neppe det siste man ser av robotiserte maskiner, og selskapet har også andre robotprodukter i sortimentet. Blant annet en robotvaskemaskin (RA660 Navi XL) fra Cleanfix. Denne er fra samme produsent som Kemaro-feiemaskinen, og med mye av den samme teknologien.

Powered by Labrador CMS