Skrei lastes ombord hos Gunnar Klo på Myre.
Skrei lastes ombord hos Gunnar Klo på Myre. (Foto: Thor Nielsen/Sjømat Norge)

Utvider «Trygg Trailer»

Etter flere stygge ulykker med utenlandske vogntog denne vinteren, tar sjømatnæringen grep og utvider prosjektet «Trygg Trailer».

– De alvorlige ulykkene denne vinteren har gjort dypt inntrykk. Vi som næring er storforbrukere av transport på vei ønsker å bidra der vi kan, sier Arne Erling Karlsen, styremedlem i Sjømat Norge og daglig leder i Gunnar Klo AS til Sjømat Norges egne nettsider.

Høsten 2011 satte Sjømat Norge i gang med prosjektet «Trygg Trailer», etter initiativ fra Nova Sea på Lovund. I samarbeid med Statens Vegvesen begynte laksenæringa å kontrollere vogntog fra slakteriene før de ble lastet. Nå utvides tiltaket.

Torsdag ble oppstarten hos villfiskbedriftene markert under Skreifestivalen i Vesterålen.

– Laksenæringa har gått foran og vist vei. Nå gjør vi det samme i resten av sjømatnæringa, sier Karlsen.

Trygg Trailer går ut på at transportkjøperen tar en runde rundt vogntoget som henter eller leverer varer og sjekker om utstyret er i orden. Er et ikke det, blir Statens vegvesen varslet slik at de kan hindre vogntogene å komme videre uten å utbedre utstyret.

Prosjektet kan synes å ha hatt en effekt. Fra 2012 til 2017 har antallet ulykker med vogntog på norske veier gått ned fra ca 250 til 150 pr år, ifølge Sjømat Norge.

– Sjømatnæringen har gått foran med dette prosjektet. Det er svært positivt at det nå omfatter hele næringen, sier Frode Nilsen, ansvarlig for Trygg Trailer i Statens Vegvesen.

Til toppen