Et helt nytt pocket sorter-system fra Vanderlande skal holde orden på bestilling av tekstilartikler. Maskinen består av løpende bånd med klesposer, som plukkerne fyller én etter én før de automatisk blir sammenstilt i rett rekkefølge til pakkerne som ferdigstiller utsendingene.

Det nye Norden-lageret er Zalandos mest automatiserte

Zalando har åpnet sitt første lager i Norden, og det er kjedens mest moderne. Anlegget skal halvere ledetiden til nordiske kunder.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vil si, Zalando kaller ikke lagrene sine for lagre, men fulfillment center, og har absolutt rett i at dette er mer enn et rom for å oppbevare varer.

Anlegget er utstyrt med den mest avanserte automasjonsteknologien Zalando har i porteføljen. Og med den strategiske geografiske beliggenheten mener Zalando at det mulig å halvere ledetidene for nordiske kunder.

Automasjonen i det nordiske lageret er konsentrert rundt utgående prosesser, som er det som gir flest fordeler til kundene, opplyser Zalando.

– I Zalando tror vi på banebrytende automasjonsløsninger paret med engasjerte ansatte med lidenskap for jobben. Vi bruker automasjonsteknologi for å lette arbeidsbyrden for våre ansatte, gjennom å la teknologien utføre monotone og ikke-ergonomiske oppgaver. Samtidig øker vi effektiviteten. Gjennom bedre og raskere varehusoperasjoner kan vi behandle ordrer enda raskere, og kundene våre vil ha fordel av kortere leveringstider, sier Jan Bartels, visedirektør for Zalandos Customer Fulfillment and Logistics-avdeling.

Zalandos har valgt å legge sitt første Norden-lager i Brunna utenfor Stockholm.

Rundt 50 GreyOrange Butler-roboter, som er avanserte, autonome, mobile roboter som bruker goods-to-person-teknologi, utfyller det manuelle arbeidet som gjøres av de ansatte ved varehuset. Robotene er levert av Singapore-baserte GreyOrange, og betjener 1000 hyller.

Flere etasjer

1000 hyller fra Grey Orange blir hentet automatisk av roboter og ført til plukkerne.

Det nordiske varehuset utenfor Stockholm er ca. 30 000 kvadratmeter stort, noe som tilsvarer omtrent tre fotballbaner. Lagerflaten er imidlertid nesten dobbelt stå stor, fordi anlegget er bygget i fire etasjer. Totalt skal det være plass til fire millioner artikler.

Ved åpning er lageret halvfullt. Det samme er arbeidsstyrken som nå teller 250 personer. I løpet av 2019 skal totalt 500 personer ha sitt daglige virke her.

Zalando mener at beliggenheten ved Stockholm er ideell.

– De nordiske landene er det markedet som har vokst raskest for Zalando, og vi ønsker å øke veksten ytterligere, både når det gjelder omsetning og antall kunder. For å lykkes med dette må vi komme tettere innpå nordiske forbrukere. Å få kortet ned på ledetidene gjennom å åpne et satellittvarehus i Sverige og å tilby et solid nordisk sortiment er avgjørende faktorer på veien videre», sier Kenneth Melchior, Nord-Europa-direktør for Zalando.

Det nye lageret skal ved full drift ha 500 ansatte. Her fra pakkeanlegget.

Ekstern drift

Ingram Micro heter selskapet som kommer til å stå for selve driften av lageret.

– Ingram Micro er verdensledende innen logistikk-, handelsmulighet- og device lifecycletjenester, og stolt av samarbeidet med Zalando, en av Europas ledende aktør innen e-handel. Det er en glede for oss å få være med på det som med sannsynlighet kommer til å bli et av de største logistikkoppdragene i Norden. Å få være med på å bygge opp en stor organisasjon med en sterk kultur og rundt 500 ansatte med mange ulike nasjonaliteter er lærerikt og spennende, sier Joakim Samuelsson, nordisk direktør for Ingram Micros Commerce & Lifecycle Services-avdeling.

For øvrig skal PostNord stå for all distribusjon fra anlegget.

Powered by Labrador CMS