Konsernsjef i Autostore Karl Johan Lier (til venstre) og salgsdirektør Helge Olsen i Autostore opplevde stor interesse under LogiMAT i Stuttgart. Nå har selskapet fått nye eiere.

Tjener milliarder på Autostore-salg

Investeringsfondet EQT selger Autostore med gigantisk fortjeneste etter to og et halvt år.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var på slutten av 2016 at det investeringsselskapet EQT kjøpte den norske gründerbedriften fra Nedre Vats i Rogaland. Nå selger EQT mesteparten av sin andel av Autostore videre, med en svært pen fortjeneste, ifølge Dagens Næringsliv.

Ifølge DN selger EQT seg ned til en pris som verdsetter Autostore til rundt 16 milliarder kroner, inklusive gjeld, noe som er fire ganger mer enn kjøpsprisen sent i 2016. Investorene gjennom EQTs fond sitter med rundt ni ganger innskutt egenkapital i gevinst.

- Vi traff klokkerent på en økende trend innen automatisering og digitalisering. Veksten ble større enn vi kunne ha forestilt oss, sier Anders Misund, partner og norgessjef i EQT.

Kjøper er det amerikanske fondet THL Partners, og EQT beholder rundt ti prosent.

Omsetningen i Autostore er også firedoblet i perioden og vil antagelig passere to milliarder kroner i år. Ebitda-resultatet i Autostore er ventet å bli rundt én milliard kroner i år.

Autostore har gjort det stort internasjonalt de siste par årene, noe som blant annet var tydelig under LogiMAT i Stuttgart tidligere i vår. Autostore var selv på plass med en meget stor stand, for å lansere den nye robotserien Black Line, men det hadde nesten ikke vært nødvendig. Autostore-installasjoner var å finne på mange andre stander, blant integratører og forhandlere.

Autostore ble unnfanget på Nedre Vats i Rogaland, der hovedkontoret fortsatt ligger. Her fra «testloftet».

– Vi hadde en vekst på 79 prosent i fjor, og en omsetning på 1,2 milliarder kroner. Siden 2010 har vi hatt vekst i den størrelsesordenen og vi satser på fortsatt sterk vekst, sa konsernsjef i AutoStore, Karl Johan Lier til MT den gang.

Etter at Tyskland har vær størst de siste årene, var USA for første gang det største markedet for AutoStore i 2018. Det går i dag rundt 315 AutoStore-installasjoner verden over og mellom 70 og 80 av disse ble levert i løpet av 2018.

Nå med amerikansk eier vil det trolig åpne seg enda større muligheter i USA.

 

Proff resultattabell med graf:

Powered by Labrador CMS