Mattilsynet åpner grense-kontrollstasjon i Karmsund Havn

Karmsund Havn har i samarbeid med Mattilsynet etablert en veterinær grensekontrollstasjon på Haugesund Cargo Terminals, Husøy. Det kan gi store besparelser både for miljøet og økonomien.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karmsund Havn har investert over 25 millioner kroner i grensekontrollstasjonen. Den er den første i Norge som også er godkjent for å kontrollere varer i storsekk – og er den eneste fullskala grensekontrollen utenfor Oslofjorden. Dette er et sterkt etterlengtet tilbud for næringslivet fra Egersund til Kirkenes, opplyser Karmsund Havn.

Har tatt år

Havnen forteller at søknaden om å få opprette grensekontrollstasjon, ble oversendt Mattilsynet i desember 2016. Med andre ord – det har vært en omfattende prosess. Søknaden ble i februar premiert med en endelig godkjenning av ESA. Mandag 27. februar hadde grensekontrollstasjonen sin første ordinære åpningsdag, med kontrollører fra Mattilsynet på plass.

At grensekontrollstasjonen nå er på plass gjør at import av animalske produkter til hele Norges vestkyst, kan spare en stor omvei

Glad havnedirektør

– Åpning av grensekontrollstasjonen er en stor milepæl for Karmsund Havn, og vil ha stor betydning for aktørene som er tilknyttet havnen. Tidligere har varer som skal til Vestlandet og er underlagt krav om grensekontroll, blitt kontrollert enten på kontinentet eller i Oslofjorden. Dette tilbudet vil derfor være svært positivt – både når det kommer til effektivitet i logistikk-kjeden, og når det gjelder bærekraft. Tilbudet vil bidra til å styrke sjøtransporten til Vestlandet, uttaler havnedirektør Tore Gautesen.

Midt i smørøyet

Grensekontrollstasjon Haugesund Havn er lokalisert innenfor ISPS-området ved Haugesund Cargo Terminals på Husøy. Stasjonen er i umiddelbar nærhet til containerterminalen, RoRo-terminalen, stykkgodsterminalen og tørrbulkterminalen.

Dette kan kontrolleres

Kontrollstasjonen i Haugesund er tilrettelagt for å kunne behandle et bredest mulig spekter av kontrollpliktige varer. Grensekontrollstasjonen kan kontrollere varer under følgende produktkategorier:

• POA HC NT-T (2)

• POA NHC NT-T (2)

• PNAO-HC (food)-NT-T (2)

• PNAO-NHC (feed)-NT-T (2)

• PNAO NHC (other) – NT-T (2)

Ved import av produkter av animalsk opprinnelse eller andre kontrollpliktige næringsmidler fra land utenfor EU/EØS – dette gjelder også for produkter som er sammensatt av både vegetabilske og animalske bestanddeler – må varene fremstilles for kontroll ved en veterinær grensekontrollstasjon. Disse er ofte benevnt som BIP – Border Inspection Post eller BCP – Border Control Post.

– Gir store besparelser

– For aktører i vår region, håndteres dette i dag ved andre europeiske grensekontrollstasjoner. Noe som er lite effektivt, lite miljøvennlig og særlig kostnadsdrivende. Karmsund Havn har derfor jobbet sammen med Mattilsynet, for etablering av veterinær grensekontrollstasjon ved Haugesund Cargo Terminals, Husøy. Som den fiskeri- og havbruksregionen vi er, er dette et etterlengtet tilbud for mange av våre aktører. Det vil også gi merkbare fordeler for alle i industrien, som håndterer import av produkter med innhold av animalsk opprinnelse. Haugesund Cargo Terminals, Husøy, er en av de viktigste logistikknutepunktene i Norge, og er en effektiv havn å anløpe. Å kunne grensekontrollere produkter uten deviasjon fra hovedleden, gir store besparelser, opplyser Karmsund Havn.

Powered by Labrador CMS