Torbjørn Johannson ble 73 år gammel.

Torbjørn Johannson er død

Torbjørn Johannson, som er tidligere medeier i Norgesgruppen og var styreleder i grossisten Asko, døde natt til 1. februar.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2016 ble Torbjørn Johannson tildelt Moderne Transport-prisen, hovedsakelig for sin rolle i å bygge opp Asko som logistikkselskap og selskapets ambisiøse innsats for å kutte klimautslipp.

Johannson ble 73 år gammel.

– Det er med dyp sorg at vi meddeler at Torbjørn Johannson døde stille og uventet i sitt hjem i Oslo, natt til tirsdag 1. februar, heter det i en intern melding sendt ut til alle ansatte i Norgesgruppen onsdag.

Torbjørn Johannson var medeier i Norgesgruppen, og satt som styreleder i dagligvareselskapets grossistaktør Asko. Johannson har vært selve drivkraften bak Askos satsing bærekraft og innovasjon, og ble med bakgrunn i dette tildelt Moderne Transport-prisen i 2016. Men han var klar over at satsingen var et lagspill.

- Det er slik at det er mange som står bak oss, som sitter høyt der oppe i tåkeheimen, sa Johannson da han takket for MT-prisen.

Johannson var sentral i oppbyggingen av Joh. Johansson, som Norges største dagligvarekonsern Norgesgruppen. Norgesgruppen står bak kjeder som Kiwi, Meny og Joker, grossisten Asko og kaffebarkjeden Kaffebrenneriet.

– God venn og kollega

Johannson jobbet som styreleder i Asko og en rekke av Askos underselskaper, helt til sin bortgang.

– Dette er en svært trist dag for oss alle i Norgesgruppen. Vi mistet en god venn, kollega og tydelig leder som mange i Norgesgruppen og Asko har hatt et nært og godt forhold til, sier konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen i en pressemelding.

Torbjørn Johannson tilhørte den fjerde generasjonen eiere i familieselskapet Joh. Johannson, sammen med sin bror Knut Hartvig. I dag er det Torbjørn Johannsons nevø, Johan Johannson, som har overtatt eierskapet i Norgesgruppen.

Brennende miljøengasjement

Torbjørn Johannson har vært den enkeltstående viktigste bidragsyteren til Askos satsing på alternative drivstoffer, energiproduksjon gjennom vindkraft og solcellepaneler og også prosjektet med en elektrisk autonom drone som skal frakte trailere over Oslofjorden. Sjødronene skal etter planen begynne kommersiell drift i sommer.

Johannson så tidlig sammenhengen mellom god logistikk og miljø.

– Logistikk og miljø er to sider av samme sak. Begge deler handler om god utnyttelse av ressurser. Færre kjørte kilometer er både logistikk og miljø, sa Johannson til MT i et intervju i 2016.

– Slik jeg ser det, er logistikk hjernearbeid. Klima er hjerte. Å jobbe med begge deler samtidig, er utrolig givende, sa Johannson.

Powered by Labrador CMS