KRIGEN I UKRAINA:

Korneksport fra Ukraina via havnebyen Odesa er viktig for å unngå hungersnød i Midtøsten, Afrika og deler av Afrika. I dag gikk første skip ut fra den krigsherjede havnebyen siden krigen startet. Bildet er fra lasting i havnen i august ifjor.

Viktig milepel for korneksporten

I dag gikk første skipseksport med korn ut fra Ukraina siden krigen startet i februar.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lasteskipet Razoni forlot havnen i krigsherjede Odesa i morges fullastet med mais med kurs mot Libanon. Skipslasten består av 26.000 tonn maiskorn.

Det er den første eksporttransporten av korn fra Ukraina via Svarteahavet siden krigen startet i februar. Skipet skal først gå til Istanbul, der skipets last skal sjekkes, før ferden går videre til Libanon for distribusjon.

Med verden på randen av en global matvarekrise understreket Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba viktigheten av den viktige lasten.

– Dette er en lettelsens dag for verden, særlig for våre venner i Midtøsten, Asia og Afrika, nå som det første ukrainske kornet forlater Odesa etter måneder med russisk blokade, twitret han.

Kornlagrene er fulle - venter på å kunne eksporteres

Ukraina er en av verdens viktigste eksportører av diverse kornsorter og er viktig for den nasjonale identiteten til landet. De gule kornåkrene mot blå himmel kjenner man igjen i flagget.

Ifølge avisen The Guardian er det rundt 20 millioner tonn korn som venter på å bli skipet ut fra landet. Til nå har Ukraina klart å eksportere rundt 4 millioner tonn korn vestover via elvetransport på Donau og med jernbanen i de drøyt fem månedene krigen har vart. Dette er langt unna nivåene de lå på tidligere, med eksport av 6-8 millioner tonn i måneden. Derfor er det svært viktig å få i gang korneksporten med skip via Svartehavet, og at russiske myndigheter overholder avtalen som ble signert forrige måned som skulle sikre skip med korn fri passasje ut fra Ukraina.

Høy personlig risiko og dyr forsikring

Det er langtifra risikofritt å ferdes i disse farvannene. Ukraina har minelagt farvannet for å legge hindringer i veien for russiske styrker som skal gå i land, og selv med en korneksportavtale signert av Russland ble havnen i Odesa forrige uke bombet av russiske styrker. Det er ikke den enkleste oppgaven å rekruttere skipspersonell som har lyst til å utsette seg for denne risikoen, samtidig som forsikringssummene for de som skal ferdes her har gått til værs.

Powered by Labrador CMS