Egil Budde til minne

Egil Budde døde etter kort tids sykeleie på Bærum sykehus 17. august, 84 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For åtte år siden ble ”Mr. Laks” tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Egil Budde var den første innen transport- og logistikknæringen i Norge som mottok denne utmerkelsen.

Overbeviste

Budde var en av pionérene innen flyfrakt av sjømat fra Norge. Gjennom sitt lange virke i SAS Cargo var han frem til pensjonistalder, og vel så det, sentral i å utvikle flyfraktkonsepter som bidro til bokstavelig talt å øke rekkevidden for norsk fersk sjømat.

Sammen med Halvard Lerøy, Johan Muri, Jon Skaar og Terje Korsnes startet han opp eksport av fersk laks til USA. Et prosjekt som ingen hadde troen på, men som var starten på lakseeventyret. I dag flys mer enn 100.000 tonn norsk laks årlig til nesten hele verden.

Gjennom sin pionérvirksomhet måtte han overbevise produsenter og eksportører om at dette var fremtidsrettet virksomhet. Han utarbeidet også de frakt- og emballasjeløsninger som måtte til for å få teori omsatt i praktisk handling.

Engasjement

Bransjefolk som Arild Jaabæk og Kjell Westby bruker ord som energisk, innovativ, fremtidsrettet og positiv om personen Budde. Som pensjonist beholdt han også engasjementet, og arbeidsviljen. Ikke minst i forbindelse med etableringen av Speditørenes Hus har Budde hatt mer enn en finger med i spillet.

I tillegg til laks var også eksport av norske jordbær på fly et av Buddes prosjekter. Han var en markedsmann med et enormt kontaktnett på alle nivåer i alle land.

Sosial

Han startet også den legendariske Lutefisken, en årlig tradisjon for SAS Cargo-kunder på Restaurant Gamle Raadus. Denne er nå videreført av Flyspeditørene i samarbeid med NHO LT, nå for hele flyfraktbransjen. Pensjonistforeningen i SAS var også et av Buddes hjertebarn.

Budde mottok Moderne Transport-prisen i 1987 for sin innsats for norsk flyfrakt og i særdeleshet lakseeksporten.

Vi lyser fred over hans minne!

Powered by Labrador CMS