Oslos viktighet innen maritim sektor øker.

Oslo på "Topp 5" i verden

Singappore, Rotterdam, London og Shanghai, og deretter Oslo. Les hvorfor byen rangeres som en av de fem viktigste maritime byene i verden.

Publisert

Oslo er kåret til en av de fem mest betydningsfulle maritime byene i verden, ifølge en fersk rapport fra DNV og Menon Economics. 

Rapporten "Leading Maritime Cities Report 2024" markerer Oslo som en nøkkelspiller i den globale maritime sektoren, og fremhever byens avansement forbi Tokyo på rangeringen, plassert bak ledere som Singapore, Rotterdam, London og Shanghai.

Analysen fra DNV og Menon Economics belyser Oslos rike skipsfartshistorie og dens nåværende maritime økonomi. Den detaljerte studien vurderer byene basert på ulike kriterier som shipping, maritim finans og lovgivning, maritim teknologi, samt havner og logistikk. Videre vektlegges byenes attraktivitet og konkurransekraft.

Knut Ørbeck-Nilssen, administrerende direktør for DNV Maritime, kommenterer at tross globale utfordringer og endringer i skipsfartsindustrien, har den maritime industrien vist en sterk motstandsdyktighet. Oslo har spesielt utmerket seg ved å sikre topp tre plasseringer i kategorier som "maritim finans og lovgivning" og "maritim teknologi", hvor byen kun blir slått av metropolene London og New York, samt Busan og Singapore.

Morten Lerø, Leder for Maritime Advisory, DNV.

Shippingmetropol

Oslo er hjem til to verdensledende skipsbanker og en børs som er dedikert til maritime aktiviteter, inkludert noen av verdens fremste rederier og maritime selskaper. Morten Lerø, leder for Maritime Advisory i DNV, fremhever at disse institusjonene spiller en kritisk rolle i å støtte den globale maritime industrien, og bidrar til å styrke Norges anerkjente posisjon innen maritim finans og lovgivning.

Ifølge Lerø har Oslo potensial til å vokse ytterligere som et globalt knutepunkt for shipping og maritim næring, spesielt gjennom sin ledelse innen maritim teknologi og innovasjon. Rapporten antyder også at Oslo kunne utfordre størrelser som Rotterdam og London i fremtiden på dette området.

Abu Dhabi med rakettklatring og Hongkong stuper  

Det bemerkes også dynamiske endringer utenfor topp fem, hvor Hongkong har falt fra fjerde til tolvteplass siden 2019, mens Abu Dhabi har klatret bemerkelsesverdig fra 32. til 22. plass. Bevegelsene reflekterer den kontinuerlige evolusjonen og tilpasningen innen den globale maritime sektoren.

Oslo og Norge i spiss for dekarbonisering og teknologiinnovasjon

Rapporten legger også vekt på viktigheten av digital transformasjon og avkarbonisering. Den peker på at byer som Singapore, Oslo, Shanghai og Rotterdam er best forberedt på fremtidens utfordringer innen maritim avkarbonisering og teknologiinnovasjon. Dette understreker ytterligere hvorfor Oslo fortjener sin plass blant de fem mest betydningsfulle maritime byene i verden.

Powered by Labrador CMS