Tolletaten utvider åpningstidene på Bjørnfjell.

Møter sjømattransporten på Bjørnfjell

– Sjømateksportører og sjømatnæring trenger bedre konkurransevilkår, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tolletaten utvider nå åpningstiden ved tollstasjonen på Bjørnfjell i Nordland.

- Vi utvikler også digitale løsninger som vil forenkle fremtidens grensepassereringer. Blant annet er vi gang med ekpressfortolling ved Ørje tollsted i Østfold og i høst rigger vi en testversjon i Tollregion Midt-Norge, sier tolldirektøren.

Kan bli permanent

Åpningstidene ved Bjørnfjell tollsted ble i 2013 utvidet fra klokka 23.00 til 02.00 på hverdager i tidsrommet januar til april. Dette er perioden for eksport av hvitfisk/skrei fra Lofoten.

- Etter samtaler med sjømatnæringen vil vi nå også utvide åpningstiden fram til klokka to om natta på hverdager i «rødfiskperioden» i tida fra 1.september til 31. desember. Den nye åpningstiden er på plass høsten 2019. Det er mulig at ordningen med utvidet åpningstid i de to fangstperiodene blir permanent, men Tolletaten ønsker først å evaluere ordningen, sier regiondirektør Åse Berge i Tollregion Midt-Norge. 

Regiondirektør Åse Berge i Tollregion Midt-Norge forteller om nye tiltak for å styrke konkurransesituasjonen for sjømatnæringen.

Sjømateksportørene har klaget over at fisk slaktet på ettermiddagsskiftet i for eksempel Steigen eller Stokmarknes ikke når frem til Bjørnfjell tollsted ved Europaveg 10 før tollstasjonen stenger klokka 23.00. Dette fører til lavere verdi på fisken som blir eksportert.

Imøtekommer ønsket

- Ved å utvide åpningstiden i de to fangstperiodene imøtekommer Tolletaten ønsket fra sjømatnæringen, og bidrar til at fisken raskere når de internasjonale markedene, påpeker regiondirektøren.

- Tolletaten jobber med å utvikle alternative digitale løsninger i prosjektet «Digital grensestasjon» med tjenester som er tilgjengelige for våre brukere utenfor ordinær åpningstid, samt på ubemannede grenseoverganger (24 timer i døgnet, 365 dager i året). Vi er i ferd med å rigge dette prosjektet med sikte på en felttestversjon i løpet av høsten 2019, og det jobbes med avtaler med to sjømatprodusenter til testen. Siktemålet er nå å teste en løsning med digital lås, for å se om elektronikken fungerer i vær og vind på Bjørnfjell, uttaler regiondirektør Åse Berge.

Powered by Labrador CMS