Store flomskader på Bergenbanen

Blir stengt i flere dager etter 200-årsflom.

Publisert Sist oppdatert

Det er elven Vosso som rett vest for Voss har gravd ut deler av banelegemet flere steder.

Onsdag ettermiddag jobbet Jernbaneverket for fullt med å få på plass utstyr, mannskap og planer for utbedringene

- Det er særlig på tre delstrekninger at vi må inn og gjøre mye arbeid for å få banen klar for trafikk igjen, sier prosjektleder i Jernbaneverket vest, Karl Morten Undal til Jerbaneverkets egne nettsider.

* Bolstad - Evanger: Her har elven gravd seg inn i banens underbygning på en delstrekning på rundt 600 meter. Det må fylles opp igjen med stor stein i bunnen, deretter sprengstein og ny ballastpukk.
* Ho tunnel mellom Saghaug og Seimsgrend: Her har elven Vosso gått gjennom Bergensbanens tunnel. Det har ført til utvasking av sporet, spesielt i tunnelens vestre ende. Det må tilføres ny masse og sporet må pakkes på nytt.
* Seimsgrend - Bulken: Utgravinger inntil sporet flere steder. Det må fylles på med stor stein og sprengstein, samt ballastpukk.
* I tillegg har kabelkanaler og kontaktledningsmaster blitt undergravd og har flere steder blitt hengende i luften eller er veltet ut mot elven.

- Det er helt klart at vi vil trenge flere dager på å ordne opp i dette, sier Undal.

- Det er helt uvirkelig at elven kan ha gått så høyt, legger han til. Både entreprenør og Jernbaneverkets egne folk er onsdag ettermiddag i gang med rigging og bygging av anleggsveier og det vil bli arbeidet kontinuerlig på tre steder samtidig for å få banen åpnet igjen så fort som mulig.

Torsdag ettermiddag vil det komme en ny prognose for når banen kan ventes åpnet.