Det kan bli veldig hektisk i hektiske perioder for logistikkbedriftene, om de ikke følger med i timen.

- De bør sette seg godt inn i regelverket

BEMANNINGSFORVIKLINGER: De nye reglene for innleie av arbeidskraft som trer i kraft 1. april, kommer til å få store konsekvenser for logistikkselskaper som bruker mye midlertidig arbeidskraft.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1. april vil nye Stortingets kraftige innstramminger i arbeidsmiljøloven tre i kraft og muligheten til å leie inn midlertidig arbeidskraft blir kraftig innskrenket. Det kan ramme norske lagerbedrifter med store sesongsvingninger i bemanningsbehovet.

Stine Skoglund I Personalhuset oppfordrer norske logistikkbedrifter til å sette seg grundig inn i de nye reglene.

- De kan potensielt bli rammet hardt, spesielt siden bransjen har en lav andel fagorganiserte, sier direktør forretningsutvikling Stine Skoglund i Personalhuset.

Bemanningsbransjen kjempet lenge mot endringene, men den kampen er foreløpig over og denne våren kommer de nye reglene ubønnhørlig. Skoglund mener likevel at det er mye logistikkbedriftene kan gjøre for at ikke problemene skal bli altfor store, og forteller at Personalhuset og andre aktører i bransjen jobber hardt for å legge til rette.

- Bemanningsbransjen har vært gjennom mange endringer de siste årene, og vi kommer oss som ofte styrket ut. Personalhuset vil ta rollen som en åpen aktør og være en medspiller og rådgiver for kundene våre. Vi har blant annet satt opp flere webinarer sammen med NHO der vi forteller hva som er konsekvensene og hvor mulighetene ligger, sier hun.

Flere muligheter

For de nye reglene er ingen bom stopp for å bruke bemanningsbyråer eller midlertidige ansettelser, selv om man ikke faller inn under unntakene i loven – blant annet for bedrifter med tariffavtale med en fagforening med minst 10.000 medlemmer.

- De bør sette seg godt inn i regelverket, for det er fortsatt lov å leie inn. Du kan leie inn i sykefravær, i ferier og annen type permisjon. Og du har fortsatt lov å leie inn i påvente av ansettelser. Det er også viktig å påpeke at den du leier inn ikke nødvendigvis må erstatte rollen til den som er syk direkte, sier Skoglund.

Den største utfordringen for en del lagerbedrifter, vil være å dekke opp bemanningsbehovet i de mest hektiske periodene, som under Black Week og i julehandelen. Skoglund forteller at det finnes gode og kostnadseffektive løsninger her også, men at det krever større involvering fra begge sider.

- Vi har lansert en rekke nye tjenester for de som blir rammet av de nye rammebetingelsene, der vi skreddersyr løsninger for de med produksjonsstopper og sesongvariasjoner. Mange bedrifter er helt avhengig av våre tjenester i perioder, og våre prosesser og systemer er skreddersydde og skalerbare, slik at vi kan møte kundenes ulike behov for kompetanse og volum. Prosjektrekruttering er en tjeneste der Personalhuset sørger for å rekruttere rett antall kandidater med rett kompetanse til bedrifter som har behov for personell i perioder med økt produksjon eller behov. Vi er ansvarlige for alle deler av prosessen, men til forskjell fra tidligere blir kandidatene ansatt direkte i bedriften, forklarer Skoglund.

Følger opp

Personalhuset vil fortsatt sørge for alle deler av prosessen før ansettelse, og kan i tillegg tilby tilrettelagt oppfølging og opplæring under arbeidsforholdet.

- I tillegg tilbyr vi kandidatene offboarding og kontakt med andre arbeidsgivere etter endt oppdrag, dette kan bidra økt søkermengde på stillingene, sier Skoglund.

Hun har god tro på at de nye reglene ikke vil få altfor store konsekvenser for de bedriftene som setter seg godt inn i reglene og ser mulighetene som finnes i perioder med stort behov for arbeidskraft.

- Det skal være overkommelig for bedriftene å bruke oss i disse periodene. Vi har jobbet med dette i ganske lang tid. Vi kjenner kundene godt, vi kjenner produksjonstoppene, vi har gode tall på når det er behov, så vi skal fortsatt kunne hjelpe bedriftene på en god måte, sier Skoglund.

Hun gir uttrykk for at hun er mer bekymret at de nye reglene er mer uheldig for vikarene, enn de som ansetter dem.

- I dag er folkene vi leier ut fast ansatt hos oss, med en fast stillingsprosent. Med de nye reglene kan bedriftene fortsatt ansette folk midlertidig, bare ikke gjennom aktører som oss. Nå blir kandidatene overlatt mer til seg selv, sier Skoglund.

Powered by Labrador CMS