Grab skal gjøre det mulig å automatisere plukket på et lager, mens lageret er i full drift.
Grab skal gjøre det mulig å automatisere plukket på et lager, mens lageret er i full drift.

Asko kjøper seg inn i robot-selskap

Etter flere års samarbeid har Asko bestemt seg for å spytte penger inn i det norske logistikkrobot-selskapet Solwr.

Publisert Sist oppdatert

Asko og Solwr, tidligere Currence Robotics, har lenge samarbeidet om å utvikle lagerrobotene Grab og Sort. Nå går Asko inn på eiersiden i Ålesund-baserte Solwr Robotics.

I en rettet emisjon har Asko nå gått inn på eiersiden i Solwr Robotics med 10 millioner i frisk kapital. Emisjonen verdsetter selskapet til 110 millioner kroner, skriver Finansavisen.

– For oss handler automasjon i hovedsak om å redusere produksjonskostnadene, men også om å avlaste ansatte fra tunge og repetitive oppgaver. Vi ser et stort markedspotensial i disse lagerrobotene, – de krever små endringer i infrastrukturen på lagrene og kan enkelt innarbeides i eksisterende drift, sier Are Bakken, direktør for lagerdrift hos Asko.

Solwr Group er resultatet av en sammenslåing mellom programvareselskapet Driw, og robotselskapet Currence Robotics.

Satser internasjonalt

På grunn av samarbeidet med Asko, har Solwr komet på radaren til flere store internasjonale logistikkaktører, og samarbeidet har gitt fri tilgang til et ekte driftsmiljø for pilotering og testing av prototyper hos Asko.

Ifølge Solwr gjøres 90 prosent av dagligvarelogistikken i verden i manuelle lagre, og det viser at potensialet for vekst er stort.

Torbjørn Korgen, CEO i Solwr, kan fortelle at selskapet nå skal satse internasjonalt.
Torbjørn Korgen, CEO i Solwr, kan fortelle at selskapet nå skal satse internasjonalt.

– Det faktum at Asko nå går inn på eiersiden, bekrefter at teknologien vår er innovativ, at det finnes et tydelig behov i markedet, og ikke minst at vi har den nødvendige evnen til å implementere. Det bekrefter også vær nasjonale posisjon og gjør det mulig for oss å gjennomføre våre ekspansjonsplaner, sier Torbjørn Korgen, CEO i Solwr i en melding på selskapets sider.

Til Finansavisen konkretiserer han planene:

Vi er klare til å ta ordentlig fart inn i 2023. Det første steget er å kjøre ut robotene på pilot i England i tredje kvartal i 2023. Vi satser også på å starte opp piloter i Danmark og Sverige i fjerde kvartal i samme år, senest første kvartal i 2024, sier Krogen.

Sort er utviklet for å sortere lastbærere, i hovedsak paller.
Sort er utviklet for å sortere lastbærere, i hovedsak paller.

Grab og Sort

Solwr tilbyr i dag to ulike lagerroboter – Grab og Sort. Om du er noenlunde kan du lett tenke deg til hva de to robotene har som hovedoppgaver.

Grab er en autonom plukk- og plasseringsrobot, som håndterer ordreplukk på lageret og muliggjør automasjon i eksisterende lagre, uten å avbryte pågående produksjon. Ifølge Solwr skal roboten gjøre det mulig å halvere den totale vekten som plukkes manuelt i et tradisjonelt lager, og også halvere kostnaden per plukk.

Sort er en robot som sorterer lastbærere som returneres fra kunder, i hovedsak paller. Den har vi tidligere omtalt i Moderne Transport.

Powered by Labrador CMS