ARE-toget fyller 20 år

Siden 1993 har Arctic Rail Express kjørt med gods mellom Alnabru og Narvik gjennom de dype svenske skoger.

Publisert Sist oppdatert

I 1993 startet Cargonet opp med ett tog i hver retning. 20 år senere går det 20 tog i uken mellom Oslo og Narvik.

Konseptet bak togpendelen bygger på last av frukt, grønt og forbruksvarer nordover, og fisk sørover.

ARE er Europas lengste direkte togtransport med sine 1950 kilometer, og transporterer i dag rundt 400.000 tonn per år tur/retur. 

- Vi er stolte av å ha utviklet godstransport på bane til og fra Narvik, og hele regionen. CargoNet jobber nå med å gjøre ARE-produktet enda mer attraktivt. Vi skal også i fremtiden tilby de beste transportmulighetene for temperaturømfintlige varer til og fra Nord-Norge, sier administrerende direktør Are Kjensli.

Fra 2014 ønsker CargoNet å starte opp i Kiruna, i tillegg til Narvik.

- Vår jakt på nye løsninger skal være til det beste for gode kunder og for regionen. Derfor tar vi fra 2014 sikte på å starte opp også i Kiruna for kunder som vil raskere fram til Tromsø og Finnmark, sier Kjensli.

I 1997 vant ARE-toget ved Bjørn Kanstad og Jørgen Skaug Moderne Transport-prisen. Prisen deles ut av MTlogistikk.nos modertidsskrift Moderne Transport, til den/de som i særlig grad har utmerket seg innen fagfeltene logistikk og transport.

Faksimilen nedenfor er fra reportasjen Moderne Transport laget om ARE-toget i 1997 i forbindelse med tildelingen av prisen.