I dag åpner verdens lengste

Sjekk hvor du må passe deg for veimyndighetenes lengste gjennomsnittsmåling av fart.

Publisert Sist oppdatert

Lærdalstunnelen er verdens lengste veitunnel, og har så langt vært forskånet for stygge ulykker der fart har vært hovedårsaken. Likevel starter veimyndighetene fra fredag 28. juni måling av gjennomsnittshastigheten til bilene som passerer i tunnelen.

Og ligger du over tillatt hastighet, får du bot i posten.

Strekningen det måles på er på rundt to mil, og vil ifølge Statens vegvesen bli den lengste i sitt slag i verden.

- Du vil oppleve at kameraet ved starten av målestrekningen blinker svakt med rødt lys. Det samme vil du oppleve ved passering av det andre kameraet. Dette viser bare at kameraet tar bilde av bilen du kjører, forklarer avdelingsingeniør Jon A. Lien i Statens vegvesen.

Dersom du har holdt lovlig fart, vil bildet bli slettet med en gang, men har du brutt fartsgrensa på 80 km/t i tunnelen vil du få et tydelig varsellys etter det andre kameraet. Det betyr mest sannsynlig bot, eller om du har vært virkelig hissig på gasspedalen, at førerkortet ryker.

- Dette tiltaket er gjort for å redusere farten, og dermed øke trafikksikkerheten i tunnel, sier Lien.

Kameraene har vært i prøvedrift en stund, men fra fredag er det altså alvor.

Trafikantene kan også kontrollere sin egen fart mot fartstavler inne i tunnelen.

Lien forsikrer for øvrig at det kun er trafikksikkerheten som er i fokus når strekningsmålingen åpner, ikke statens inntekter.

- Vi ønsker mist at mulig penger skal inn i statskasse denne veien, og at redningsmannskapene i distriktet skal ha minst mulig å gjøre, understreker han.