MINDRE FRAKTVOLUM - REKORDHØYE PRISER

NCL North Sea Container Line etablerte i 2020 en ny forbindelse mellom Norge og Storbritannia for å styrke eksportnettverket for laks fra Vestlandet.

Rekordhalvår for norsk sjømatnæring

Norge har eksportert sjømat for 70,1 milliarder kroner i første halvår. Det er rekord og mer enn i hele 2015.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Norges sjømatråd har eksportverdien av norsk sjømat aldri vært høyere i et første halvår. Eksport på 70,1 milliarder representerer en verdivekst på 31 prosent sammenlignet med fjoråret.

- Norsk sjømateksport har lagt bak seg et historisk godt første halvår. Økte globale matvarepriser, lavere råvaretilførsel og en sterk vekst i etterspørselen er hovedårsakene til denne rekorden. Etter seks måneder har vi faktisk passert eksportverdien for hele 2015, sier konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd, Børge Grønbech.

Høyere salgspris – lavere fraktvolum

Det er som vanlig laks som står for den største eksportverdien, 48,4 milliarder kroner – tilsvarende 69 prosent av eksportverdien. Men også arter som ørret, torsk, sei og hyse har lagt bak seg et rekordsterkt halvår.

- Målt i eksportverdi har 2022 så langt vært et fantastisk år for norsk laks. Lavere produksjonsvolum og en økende etterspørsel har gitt rekordhøye priser, noe som er et vesentlig bidrag til eksportrekorden i første halvår, sier Børge Grønbech.

Ifølge Norges Sjømatråd har gjennomsnittsprisen for fersk hel laks vært 87,37 kroner per kilo. De fire viktigste eksportlandene for norsk laks er fortsatt Polen, Frankrike, USA og Danmark – i den rekkefølgen.

Powered by Labrador CMS