Ber om internasjonal boikott av Risavika

NTF har bedt fagforbund over hele Europa nekte å losse eller laste skip som har vært innom Risavika.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) har siden 1. november boikottet Risavika havn på grunn av en strid om tariffavtale for havnearbeiderne.

Nå ønsker NTF å utvide boikotten slik at Risavika virkelig skal få føle konsekvensene.

- Boikotten av Risavika er nå inne i sin sjette måned uten at arbeidsgiverne vil inngå tariffavtale med oss. Da er det er på tide å trappe den opp. Vi har nå bedt fagforbund over hele Europa sette i verk tiltak slik at skip som anløper Risavika etter 20. april, ikke blir losset eller lastet i europeiske havner, sier forbundsleder Roger Hansen.

Fortrinnsrett

Konflikten bunner i at NTF ønsker å ta over laste- og lossearbeidet ved den private havnen utenfor Stavanger, og hevder at deres medlemmer har fortrinnsrett på slikt arbeid gjennom ILO-konvensjon 137.

Arbeidsgiverne ønsker å kvitte seg med denne fortrinnsretten, noe NTF frykter vil føre til sosial dumping gjennom at skipsmannskap med langt under norsk tarifflønn foretar lastingen og lossingen.

- Vi har fått meget klare signaler på at slike tiltak vil bli satt i verk i mange europeiske havner når vi nå har anmodet om dette formelt. Vi hadde håpet å unngå slik opptrapping, men Risavika terminal og NHO Logistikk og Transport nekter blankt å inngå tariffavtale med oss som inneholder registrerte havnearbeideres fortrinnsrett til lossing og lasting. Da har vi ikke noe annet valg, sier Hansen

Advarer

Han advarer Risavika mot de økonomiske konsekvensene en videre boikott vil få, og peker på at Risavika hadde en 30 prosent nedgang i containertrafikken ved terminalen i fjor.

- Kristiansand havn, som har tariffavtale, økte konteinertrafikken i fjor med et volum tilsvarende det Risavika mistet. Dette viser at vår boikott virker. Jeg vil nå oppfordre arbeidsgiverne til å ta til vettet og inngå tariffavtale med oss, før de setter en milliardinvestering over styr, sier Hansen.

Les alt MTlogistikk har skrevet om Risavika-konflikten her.