Logistikk-suksess i Lakselv neste år

Det blir mange mennesker og stor oppmerksomhet i Hamnbukt innerst i Porsangerfjorden neste år.

Publisert Sist oppdatert

Men bare ved to anledninger. Det er nemlig da MS Empress seiler inn, leverer sin last med folk via utlagte «Seawalks», og inntar Finnmark.

Snuoperasjonene i Lakselv er i fremtiden satt i sammenheng med Banak flyplass bare åtte kilometer unna. Meningen er at passasjerer fra cruiseskip skal fraktes i busser til flyplassen, gå ombord for hjemreise til fjerntliggende destinasjoner.

Les også: Vil sette fraktjumbo i rute til Lakselv

To cruise utsolgt

De to cruisene MS Empress skal ha til Lakselv neste år er allerede utsolgt. Båten skal også ha tre snuoperasjoner i Bodø. Porsangerfjorden som snuhavn for cruise- og cargotrafikken i fremtiden, ble omtalt blant annet i nummer 6 av magasinet Moderne Transport.

Porsanger kommune ser for seg en rik fremtid som ikke bare kommer lokalsamfunnet til gode, men hele denne regionen av Finnmark der Nordkapp kanskje er det mest optimale turistmålet.

Det er allerede store planer om å utvide og forsterke Banak flyplass, landets femte lengste flystripe, til å betjene Boeing 747-maskiner (jumbojets). Viking International Airlines, med amerikanske John Kunkel i spissen, har store interesser i prosjektet.

Men før all finansiering er på plass og all utbygging er kommet i gang, skal prosjektet altså prøves gjennom to anløp neste år. Det er spanske Pullmantur som har solgt cruisene med MS Empress i juni neste år og fått umiddelbar suksess med etterspørselen.

- Har truffet

- Dette er et signal om at spanjolene har truffet rett. Markedet etterspør Nord-Norge. De vil ha midnattssol, Nordkapp og Lofoten. For første gang kan vi nå bringe genuin samisk kultur og opplevelsesturisme ut til et enormt cruisemarked gjennom Lakselvs nærhet til Karasjok. Dette aspektet styrker attraktiviteten til Northcape Turnaroundport AS i markedet, sier Andreas Storl i European Cruise Service.

North cape Turnaroundport er selskapet som skal operere Hamnbukt (cruiseskip) og Banak (fly).

Pullmantur har forøvrig allerede bekreftet nye snuoperasjoner også i 2016 og vurderer å sette inn ytterligere ett skip i tillegg til MS Empress for å bytte passasjerer og bagasje i Lakselv.