Starter nytt nett-ventyr

Grunnleggeren av Komplett, Eric Sandtrø (37), er iferd med å skape et nytt skandinavisk netthandelkonsept.

Publisert Sist oppdatert

Nylig var Sandtrø en av hovedinnlederne på Logistikk- og netthandelsdagen i Oslo, LOAD.10.

Eric Sandtrø, en av Norges mest erfarne entreprenører innen netthandel, forlot Komplett i 2007. Da hadde han vært konsernsjef i et av Europas største e-handelsvarehus siden selskapet ble børsnotert i 2000. I dag er han medgründer i netthandelshuset Nevi som starter opp i disse dager. Nevi er et privateid selskap med hovedkontor i Sandefjord og skal blant annet selge barneutstyr, kjøkkenutstyr og fjellsportvarer over nett.

- I tett samarbeid med Jollyroom Group AB i Göteborg skal vi skape et ledende miljø for netthandel i Skandinavia, forteller Sandtrø.

Idémaker

Sandefjord-gründerens første forretningsidé var å importere datadisketter fra Hong Kong til Sandefjord, i en alder av 16 år. Eric Sandtrø hadde aldri planer om å starte egen bedrift, og hadde ikke i sin villeste fantasi forestilt seg at han som 30-åring skulle lede en bedrift som Komplett. Hvis han hadde noen planer, var det å begynne på Handelshøyskolen. Dit kom han aldri.

– Det høres flott ut å legge strategier og utarbeide forretningsplaner før en starter opp, men jeg tror ikke det er sånn nyskaping fungerer i praksis. Det begynner med en tilfeldighet. En god idé. Timing. Litt flaks. Og selvfølgelig masse godt humør, sier gründeren.

Idéen dukket opp en gang på slutten av 1980-tallet, da han og en kamerat tilfeldigvis fant ut at datadisketter var billigere i Hong Kong enn i Sandefjord sentrum. De bestemte seg for å importere. Beholde noen og selge resten.

– Det ble de dyreste datadiskettene som var å oppdrive. Vi hadde glemt at det var noe som het toll og transportutgifter, ler Sandtrø.

De ga seg ikke av den grunn, og timingen var riktig da de to kameratene etablerte selskapet Norek i 1991. Sortimentet ble gradvis utvidet. Omsetningen økte, folk ble ansatt, lokaler ble leid.  Handelshøyskolen var glemt, og ”resten er historie” som det heter. Sammenslåingen med dataforhandleren Komplett i 1999 og børsnotering året etter, satte kronen på verket.

- At jeg fortsetter med netthandel skyldes interesse, menneskene jeg jobber med og naturligvis et håp om avkastning. For meg er konkurransekraft noe som skapes kontinuerlig. Jeg har ingen tro på å tvinge frem konkurransekraft, det må være en del av kulturen i selskapet. Det artigste er imidlertid å gjøre ting annerledes, forteller Sandtrø.