Sensasjon på Hadeland

GRAN: For å sikre full kontroll med temperatur og fuktighet for ømfintlige elektronikkomponenter, har tradisjonsrike Hadelandprodukter AS investert i et av verdens mest avanserte lagersystemer.

Publisert Sist oppdatert

Hadelandprodukter (Hapro) er en av landets ledende kontraktsprodusenter av profesjonell elektronikk. En rekke elektronikkomponenter være ”skjøre”, noe som innebærer at komponentene må oppbevares i lufttemperatur rundt 23˚C og i tørre omgivelser med maksimal relativ luftfuktighet på 5%.

- Utsettes komponentene for gasser eller feil luftfuktighet kan vi risikere at de krakelerer (sprekker). En liten mikrochip som svikter i et kretskort kan få store konsekvenser. Det største problemet er at man fra utsiden ikke kan se at noe er galt, dermed risikerer vi at feilen ikke oppdages før produktet er hos kunden, sier Erik Lundbekk, adm. direktør i Hapro.

Mindre emballasje

For å holde kontroll med temperatur og luftfuktighet lå løsningen i å investere i et avansert lagersystem med innebygget klimastyring og avfuktere. Lagersystemet er levert av Kardex (verdens ledende leverandør av lagerautomater) og ASYS (spesialister på klimakontroll og rentromsteknologi). @%:Tidligere har man vakuumpakket komponentene for å hindre at de skal trekke til seg fuktighet under lagring, og mye tid har gått til manuelle kontrollrutiner for å sjekke at komponentene ikke er ute av vakuumemballasjen lenger enn tillat. I løpet av første kvartal ser man for seg å bli kvitt både emballasje og manuelle rutiner.

Setter ny standard

- Vi har et kompromissløst forhold til kvalitet, og for oss er det viktig å kunne dokumentere for kundene at vi har kontroll på våre komponenter. I anlegget overvåkes forholdene kontinuerlig. Alt loggføres og er sporbart. Skulle anlegget nærme seg kritiske grenseverdier varsles våre folk umiddelbart via SMS, sier Lundbekk.

Logistikksjef Per Edgar Stuksrud tror teknologien vil være et ”must” for å være konkurransedyktige i fremtiden.

- Det vil nok komme en dag da kunden krever at man kan dokumentere full styring. I allfall nå som kundene ser at det er praktisk mulig, sier han.

Ulike bransjer

Adm. direktør i Kardex Norge AS, Ole Sverre Spigseth, er godt fornøyd med det grensesprengende prosjektet.

- Vi har høstet mange nyttige erfaringer. Som i all prosjektstyring gjelder det å ha tett oppfølging med kunde og underleverandører. I tillegg ser vi et kommersielt marked for denne typen løsninger også utover elektronikkbransjen. For eksempel for blodbanker, biblioteker og næringsmidler. Det er viktig å se lagerautomater i en annen kontekst enn den tradisjonelle. Lagerautomatenes fortrinn er en langt bedre utnyttelse av lageret, sier han.

Totalt har Hapro investert i 12 Megamat lagerautomater fra Kardex. Det er imidlertid kun to som er med klimastyring, disse er av typen paternoster (vertikal karusell).